Umåtelig bekymret over danske konsulentkutt i det offentlige

Anbud365: Umåtelig bekymret over danske konsulentkutt i det offentligeHenriette Søltoft, bransjedirektør for DI Rådgiverne, opplyser at rådgiverbransjen har opplevet en serie statlige prosjekter som er lukket ned på grunn av signalene fra regjeringen (foto: Rie Neuchs).

Skriv ut artikkelen

Politisk ønskede kutt i ekstern konsulentbruk i den danske staten har ført en serie selskaper ut i økonomiske vanskeligheter. På toppen kommer så koronakrisen. Dette gjelder særlig management-rådgivere. Verdien av deres statlige kontrakter er redusert med nær en tredjedel i 2019. Umåtelig bekymringsfullt, konstaterer Dansk Industri.

Finansministeriet i Danmark sendte nylig en oversikt til Folketinget over statens forbruk av eksterne konsulenter. Deler av innholdet fikk rådgivergruppen i Dansk Industri (DI Rådgiverne) til å reagere kraftig:

Hver tredje oppgave for managementrådgivere, som gir råd til den offentlige administrasjonen, er forsvunnet i 2019. Det er umåtelig bekymringsfullt for vårt samfunn, mener Dansk Industri om dette. I 2017 kjøpte ulike offentlige virksomheter på statlig nivå managementrådgivere for 1 042 millioner kroner, i 2019 var tallet 692 millioner.

Politiske signaler

Grunnen til fallet er primært at regjeringen og dens støttepartier etter valget i 2019 varslet besparelser i konsulentkjøpene. Dette er materialisert i finansloven – budsjettet – for 2020, men ifølge Dansk Industri har virksomhetene allerede begynt å kutte på høsten i fjor.

Henriette Søltoft, bransjedirektør for DI Rådgiverne, opplyser at rådgiverbransjen har opplevet en serie statlige prosjekter som er lukket ned på grunn av signalene fra regjeringen. Embetsverket er blitt engstelig for å trekke inn eksterne eksperthjelp og ekstern kunnskap i løsningen av oppgaver, selv om disse allerede var politisk besluttet.

Coronakrise i tillegg

Tar man også med seg virkningene av coronakrisen, fremholder Søltoft, er de fleste managementkonsulent-selskapene i store økonomiske vanskeligheter. – Det er umåtelig bekymringsfullt for vårt samfunn at politiske besparelser rettet mot rådgiverbransjen, som står for 145 000 arbeidsplasser i Danmark, fører til at man ikke vil bruke eksterne eksperter i løsningen av viktige offentlige oppgaver. Det gjelder ikke minst under koronakrisen hvor det i stor grad blir bruk for ny kunnskap og kompetanse, poengterer hun. Også øvrige konsulenter, fra advokater til arkitekter og ingeniører til kommunikasjon, har også mistet ordre fra staten. Når det gjelder de samlede utgiftene til eksterne rådgivere og konsulenter, er disse øket i Danmark i denne perioden – takket være utgifter til IT-utviklingsprosjekter.

Bli den første til å kommentere på "Umåtelig bekymret over danske konsulentkutt i det offentlige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.