Uten ESPD for underleverandørene ble tilbudet avvist

Anbud365: Uten ESPD også for underleverandørene ble tilbudet avvistKlagenævnet for Udbud i Danmark slår fast at det å kreve separate ESPD–skjemaer for underleverandører, ikke er i strid med regelverket.

Skriv ut artikkelen

Tilbyderen ble avvist fordi det ikke fulgte med utfylte ESPD–skjemaer for hans to underleverandører, som skulle utføre en begrenset del av oppdraget. Oppdragsgiveren har ikke plikt til å anmode om ettersending av slike skjemaer, samtidig som det er i pakt med regelverket å kunne kreve ESPD også av underleverandører. Dette fremgår av en kjennelse i den danske klagenemnda.

I en fersk kjennelse fra danske Klagenævnet for Udbud (J.nr.: 2016–1 1594) er sakens kjerne manglende innlevering av ESPD–skjemaer fra underleverandører. En kommune skulle inngå en tre–årig rammeavtale med en leverandør for kjøp av helsetjenester til sine fast ansatte medarbeidere. Verdien på avtalen var anslått til 1,5 mill danske kroner.

ESPD–skjemaer manglet

En av de tre tilbyderne, som baserte seg på to underleverandører, ble avvist. Begrunnelsen var at utfylte ESPD–skjemaer for de to underleverandørene ikke fulgte med tilbudet. I konkurransegrunnlaget fremgikk det at ESPD–skjema skulle fylles ut og følge med tilbudet. Imidlertid hadde begge underleverandørene levert hver sin støtteerklæring, som krevet av oppdragsgiveren.

Den avviste tilbyder pekte i sitt prosesskrift på at underleverandørene bare skulle bidra i en meget begrenset del av oppdraget.  I konkurransegrunnlaget var det ikke uttrykt eksplisitt at tilbudet ville bli avvist om ESPD fra underleverandørene manglet. Dessuten hevdet den avviste tilbyderen i sin klage at ESPD er en foreløpig egenerklæring om man oppfyller vilkårene for deltakelse. Dersom tilbyderen får oppdraget, heter det, må oppdragsgiver likevel først foreta en kontroll av dokumentasjonen knyttet egenerklæringen fra tilbyderen, inklusive fra underleverandørene.

Riktig å avise tilbudet

Klagenævnet fastslår imidlertid at tilbudet var mangelfullt, og at det var riktig å avvise tilbudet. I tillegg konstaterer Klagenævnet at kommunen, selv om den ikke var forpliktet til å avvise tilbudet, ikke hadde noen anskaffelsesrettslig plikt til å be tilbyderen ettersende de manglende dokumenter etter tilbudsfristens utløp. Etter dansk lovgivning dreier en slik anmodning seg om en rett, ikke en plikt for oppdragsgiveren.

Dessuten poengterer Klagenævnet at det å kreve separate ESPD–skjemaer for underleverandører, ikke er i strid med regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Uten ESPD for underleverandørene ble tilbudet avvist"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.