Vil at 80% danske offentlige innkjøp skal være bærekraftige i 2025

Anbud365: Vil at 80% danske offentlige innkjøp skal være bærekraftige i 2025Dansk Industri, her ved adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, har lagt frem «Sammen ud af krisen» (foto: Thomas Arnbo/Dansk Industri).

Skriv ut artikkelen

Vi skal ha som ambisjon at 80% av de offentlige varekjøp i Danmark i 2025 skal være bæredyktige. Budskapet kommer fra næringsorganisasjonen Dansk Industri, som lanserer en serie anbefalinger til kommunenes håndtering av leverandører underveis, på veien ut av og etter koronakrisen. Dansk Industri melder også at de ser et potensial for å endre innkjøpspraksis og skjære vekk unødige kostnader – eksempelvis ved å endre bestillings- og leveringsmønstre fra daglig levering av småordre til ukentlige levering av samlede ordremengder.

En lang rekke anbefalinger finnes i publikasjonen «Sammen ud af krisen» fra Dansk Industri, blant disse en serie som dreier seg om offentlige anskaffelser. Den danske offentlige sektoren kjøper daglig inn for knapt en milliard kroner, hvorav en stor del gjelder kommunene. Anbefalingene skal være til inspirasjon for kommunene etter hvert som samfunnet vender tilbake til det normale igjen etter korona-krisen.

Det er viktig, heter det, at kommunene fastholder og ikke utsetter eller annullerer leveranser og ordre fra private leverandører. Å rykke frem planlagte innkjøp av f.eks. møbler og nytt inventar er en annen av oppfordringene fra Dansk Industri. Likeledes bør oppdragsgiver og leverandører drøfte hvordan leveranser kan tilpasses den aktuelle situasjonen, f.eks. ved hjelp av digitale løsninger.

Sanksjoner?

Sanksjoner i form av erstatning eller bøter vil være en ytterligere byrde for de private virksomhetene slik situasjonen er. Dansk Industri oppfordrer kommunene til å avstå fra å bruke sanksjonene, og presiserer at det er hjemmel for å la være.

Adgang til kommunale bygninger for tjenesteleverandører bør sikres, betaling til leverandører fremskyndes og forskuddsbetaling bør tilbys leverandører som ledd i den dialogen som føres. Likeledes mener Dansk Industri at kommunene bør vurdere å søke hjelp hos private leverandører i forbindelse med gjenåpning av Danmark.

Transport-leverandører

Leverandører at transporttjenester som f.eks. skole- og handicap har fått sin likviditet utfordret som følge av at det er begrensninger i slike oppdrag så lenge korona-krisen eksiterer. Kommunene oppfordres til å drøfte med disse leverandørene gode økonomiske løsninger slik at det også kan gjennomføres slik transport når samfunnet igjen åpnes.

Dansk Industri tar også til orde for at regjeringen utarbeider en strategi for bæredyktige offentlige anskaffelser og setter i gang initiativ som kan støtte den offentlige oppdragsgiver i å kjøpe bærekraftige varer og tjenester. Det kan eksempelvis skje ve då samle og i betydningsfull grad bygge ut veiledningstilbudene på tvers av aktører.

Re-orientere innkjøp

Vi skal, heter det, reorientere innkjøpet i det offentlige Danmark. Vi skal heve blikket fra anskaffelsespris alene til også å se på totalkostnadene, kvalitet og hele verdikjeder. Og vi skal ha som ambisjon at 80% av de offentlige varekjøp i Danmark i 2025 skal være bæredyktige.

Mange private virksomheter opplever at offentlige anskaffelsesprosesser ikke gir mulighet for å tilby kvalitetsprodukter med god levetid eller miljøvennlig profil. De pekere på at innkjøpskronene i offentlig sektor kan brukes mer verdiskapende og grønnere enn i dag. Det sees et potensial for å endre innkjøpspraksis og skjære vekk unødige kostnader – eksempelvis ved å endre bestillings- og leveringsmønstre fra daglig levering av småordre til ukentlige levering av samlede ordremengder.

Bli den første til å kommentere på "Vil at 80% danske offentlige innkjøp skal være bærekraftige i 2025"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.