«Vinn-vinn» for oppdragsgiver og leverandør ble erklært uten virkning

Anbud365: «Vinn-vinn» for oppdragsgiver og leverandør ble erklært uten virkningKlagenævnet for Udbud i Danmark likte ikke et kreativt opplegg – en vinn-vinn (?) - fra en offentlig oppdragsgiver og en leverandør.

Skriv ut artikkelen

Før den danske kommunen gjorde avtale med en leverandør på en rammeavtale, gjennomførte den separate forhandlinger med den aktuelle leverandøren. Denne tilleggsavtalen gav kraftig reduksjon rammeavtale-prisen. Dermed var det klart – leverandøren kapret kunden rett foran nesen på andre leverandører på rammeavtalen. Og kommunen fikk mye bedre pris enn rammeavtalen innebar. Dette ble det klagesak av, og Klagenævnet for Udbud kom til at kontrakten basert på rammeavtalen måtte erklæres uten virkning.

Bakgrunnen for saken for Klagenævnet for Udbud (J.nr.: 20/05189) er en dansk kommunes bruk av en rammeavtale med Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S – samtidig med inngåelse av en tilleggsavtale med den valgte leverandøren på rammeavtalen. Kontrakten gjaldt innkjøp av et nytt lønns- og personalsystem.

Innkjøp på rammeavtalen skulle i utgangspunktet skje som direktekjøp, alternativt etter minikonkurranse. Valget var ikke fritt for den enkelte oppdragsgiver, men ville skje etter at det aktuelle innkjøpsbehovet var beskrevet. Hvis det bare var en leverandør som kunne oppfylle oppdragsgiverens behov, kunne man benytte direktetildeling, slik som i denne konkrete saken.

Tilleggsavtalen

Samme dag kommunen underskrev kommunen kontrakten som følge av avrop på rammeavtalen, gjorde den en tilleggsavtale med valgte leverandør, der prisen på leveransen ble kuttet med 75%.

En konkurrent klaget, og hevdet at direktetildelingen av kontrakten på rammeavtalen var foregått etter at forhandlingene om pris var gjennomført. Dermed var det lagt grunnlag for at innkjøpsbehovet kunne tilpasses bruk av direktetildeling.

Prisforhandlingene

Klagenævnet kom til at prisforhandlingene måtte ha foregått før inngåelse av rammeavtale-kontrakten. Det har formodningen mot seg, heter det, at det kunne skje forhandling og prisreduksjon av denne størrelse bare på én dag.

Prisnedsettelsen var også et bidrag til at kommunen i mindre grad ville vær tilbøyelig til å benytte sin mulighet til å gjøre bruk av oppsigelsesbestemmelsene – 90 dagers varsel. Dette, fremholdt Klagenævnet, utgjorde en fordel for den valgte leverandøren, noe som fulgte av at kommunen selv hadde gitt uttrykk for at leverandørens ville sikre seg kommunen som kunde.

Endring av grunnleggende elementer

Dermed kom Klagenævnet til at den endrede bruken av rammeavtalen med individuell prisforhandling og – nedsettelse utgjorde en endring av grunnleggende elementer og at endringen innebar en fordel for så vel kommunen som leverandøren.

Således kom nævnet til at den direktetildelte kontrakten måtte erklæres for uten virkning fra og med 1. januar 2021.I tillegg må kommunen ut med 90 000 danske kroner til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som en økonomisk sanksjon for regelbruddet.

Bli den første til å kommentere på "«Vinn-vinn» for oppdragsgiver og leverandør ble erklært uten virkning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.