EU lanserer seks strategiske prioriteringer for å løfte offentlige anskaffelser

Anbud365: EU lanserer seks strategiske prioriteringer for å løfte offentlige anskaffelserForbedret tilgang til markedene for offentlige anskaffelser er også en strategisk prioritering, slik EU-kommisjonen ser det. Her er det i første rekke de små og mellomstore virksomhetene det tenkes på. På bildet Elżbieta Bieńkowska, som leder Kommisjonens «departement» for det indre marked, næringsliv, gründere og SMB (foto: Lukasz Kobus).

Skriv ut artikkelen

EU-kommisjonen la nylig frem seks strategiske prioriteringer for å løfte offentlige anskaffelser til nye høyder. Et kraftfullt instrument i medlemsstatenes økonomiske politikk er EUs mål for offentlige anskaffelser. Stikkord blant prioriteringene er satsing på kompetanse, bedre datafangst, felles avtaler og digitalisering. Økt åpenhet og vern for varslere inngår som deler av prioriteringene.

Det er i dokumentet «Making Public Procurement work in and for Europe» at EU-kommisjonen legger frem sine seks strategiske prioriteringer. Potensialet er å gjøre offentlige anskaffelser til et kraftfullt instrument i hver av medlemsstatenes «verktøykasse» for økonomisk politikk. Dette vil igjen, ifølge EU-kommisjonen, føre til åpenbare fordeler når det gjelder hva man får ut av offentlige anskaffelser.

For det første slås det fast at strategiske kriterier må tas systematisk i bruk for å få det maksimale utbyttet av anskaffelsene. Strategiske anskaffelser burde spille en større rolle både for sentrale og lokale myndigheter. Det er mange utfordringer som skal håndteres. Det gjelder sosiale, miljømessige og økonomiske mål, så som f.eks. sirkulær økonomi.

Kompetanse

Men dette krever så vel høyt kompetente anskaffelsesmiljøer som en visjon og politisk forankring. Et lavt profesjonsnivå på innkjøp er et systemproblem i mange medlemsstater. EU-kommisjonen slår fast at forbedring av innkjøpskompetansen i alle ledd av anskaffelsesprosessen er av vital betydning. Det gjelder ikke minst kompetanse i å benytte elektroniske kommunikasjonsmuligheter. For å få den rette kompetansen på plass er det nødvendig med langsiktige strategier for profesjonalisering.

Forbedret tilgang til markedene for offentlige anskaffelser er også en strategisk prioritering, slik EU-kommisjonen ser det. Her er det i første rekke de små og mellomstore virksomhetene det tenkes på. Direktivene fra 2014 inneholder muligheter for å legge til rette for bedre tilgang til disse markedene, men dette må kommuniseres bedre til dem det gjelder. Spesielt viktig er det for å fremme grensekryssende anskaffelser.

Økt åpenhet

EU-kommisjonen slår også til lyd for økt åpenhet, mer integritet og bedre datafangst. Elektroniske innkjøpssystemer må produsere data av høy kvalitet til bruk i anskaffelsessammenheng, og – kanskje enda viktigere – dataene må legges til grunn i anskaffelsene og deles med andre interesserte parter. Offentlig tilgjengelige registre over kontrakter anbefales med styrke, og effektive rapporteringsrutiner må etableres for varslere, slik at de ikke utsettes for hevntiltak.

Nye digitale teknologier åpner store muligheter til å strømlinjeforme og forenkle anskaffelsesprosessene. Men de store gevinstene oppnås ikke før hele anskaffelsesprosessen er digital.  Det inkluderer alt fra planlegging av anskaffelsen til kontraktsperioden er over og legges i arkiv.

Fellesavtaler

Den sjette og siste strategiske prioriteringen dreier seg om å kjøpe sammen, dvs. lage fellesavtaler. EU-kommisjonen har notert at det er en trend i Europa i retning av at offentlige virksomheter samarbeider og gjør anskaffelser sammen. Å etablere spesielle enheter som står for slike felleskjøp er også å betrakte som et nyttig verktøy i det nødvendige arbeidet med å profesjonalisere anskaffelsesvirksomheten. I tillegg mener EU-kommisjonen at slike enheter, gjerne kalt innkjøpssentraler, også kan være nøkkelen til mer SMB-vennlig prosedyrer.

Bli den første til å kommentere på "EU lanserer seks strategiske prioriteringer for å løfte offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.