Hundrevis av milliarder spart i EU–landene ved elektroniske innkjøp

Anbud365: Hundrevis av milliarder spart i EU–landene ved elektroniske innkjøpEffektive offentlige anskaffelser av medisinsk/teknisk utstyr, medisiner og IKT–løsninger kan bidra til å lette presset på EU-landenes helsebudsjetter, skriver EU-kommisjonen.

Skriv ut artikkelen

Etter at det nye regelverket for offentlige anskaffelser trådte i kraft i EU–området i april i år, har oppdragsgivere i medlemslandene til sammen spart mellom 5 og 20 % ved å ta i bruk elektroniske verktøy. Med dagens kurs betyr hver sparte fem–prosent om lag 900 milliarder kroner (100 mrd euro), dvs. like mye som det offentlige Norge kjøper i løpet av to år. Bruk av offentlige anskaffelser kan også lette presset på offentlige helsebudsjetter:

For noen dager siden arrangerte EU–kommisjonen en workshop der temaet var anskaffelser i den offentlige helsetjenesten. De fleste EU–landene sliter med økte kostnader innenfor helse– og sosialsektoren. Effektive offentlige anskaffelser av medisinsk/teknisk utstyr, medisiner og IKT–løsninger kan bidra til å lette presset.

Ekspertene som var tilstede på workshopen, drøftet spesielt hva de nye EU–reglene kunne bringe i tillegg til bruk av grenseoverskridende kjøp og fellesanskaffelser der medlemsland fra hele EU–området er med. En rekke eksempler ble bragt på bane:

Innovasjonsprosjekt

Et EU–finansiert innovasjonsprosjekt organisert av et polsk sykehus tok sikte på å løse temperaturproblemer for pasienter med sydvendte vinduer. Resultatet var utvendige persienner med solcellepanel som gav energiforsyning uten ekstra kostnader. Ikke minst muligheten til å bruke økonomisk mest fordelaktig som tildelingskriterium fremfor laveste pris bidro til løsningen.

Oppmerksomheten ble også rettet mot sentraliserte kjøp. Dette gav effekter enten fordi markedet for aktuelle leverandører ble omfattende eller fordi man «bundlet» den konkrete anskaffelsen. En fransk innkjøpsorganisasjon hadde på vegne av 150 sykehus og sykehjem anskaffet et IKT–system for telemedisin ved hjelp av innovasjonspartnerskap.

Sentralisering

På europeisk basis samarbeider 20 helsetjeneste–organisasjoner i en felles anskaffelse av helseprodukter og –tjenester. Så langt har partnerne anskaffet over 150 innovative medisinske løsninger. Prosjektet er finansielt støttet av EU–kommisjonen og omfatter bl.a. dialog og kommunikasjon med et stort antall mulige leverandører, inkludert små og mellomstore. I konkurransegrunnlaget legges funksjonskrav til grunn, ikke detaljerte spesifikasjoner.

I Finland planlegger man å erstatte dagens ordning med at hver institusjon kjøper inn medisiner og utstyr med 18 nye, sentraliserte – regionaliserte – innkjøpsenheter. Formålet er besparelser.

Den tyske innkjøpsorganisasjonen EKK, som består av 75 kommunale sykehus, har etablert et profesjonelt anskaffelsessystem som bl.a. omfatter felles anskaffelsesbehov, markedsanalyser og definering av kvalitetskriterier. Gjennom felles anskaffelser bidrar dette systemet til betydelige innsparinger for institusjonene.

I sin omtale av workshopen skriver EU–kommisjonen at etter at det nye regelverket trådte i kraft i april i år er det fundamentale endringer i måten oppdragsgivere bruker de enorme beløpene som går med til anskaffelser. Høyere effektivitet og modernisering er stikkord.

Bli den første til å kommentere på "Hundrevis av milliarder spart i EU–landene ved elektroniske innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.