Norge misset EM-gullet i offentlige anskaffelser, mangel på statistikk felte oss

Anbud365:Revisjonsrapport: Knapt noen påviselig effekt av EUs anskaffelsesdirektivAdvokat Arnhild D. Gjønnes, NHOs ekspert på offentlige anskaffelser har gitt Anbud365 en liste over hva representanter for europeiske leverandørmarkedet spesielt har lagt seg på hjertet fra den knusende rapporten fra EU-revisjonen. Sørgelig lesning, sier hun.

Skriv ut artikkelen

I en EU-analyse av EØS-landenes prestasjoner på offentlige anskaffelser inntar Norge en niende plass blant de 31 landene. En NHO-evaluering av resultatene viser at Norge er blant de aller beste på de fleste indikatorene, men taper stort på fraværet av statistiske data om offentlige anskaffelser. Kommer det på plass, er ikke veien lang til å kapre gull i dette europamesterskapet.

Landene er målt på ni indikatorer, som hver har nivåinndeling som bestemmer om landet presterer tilfredsstillende eller ei: Ikke tilfredsstillende, gjennomsnittlig og tilfredsstillende. I og med at det er trukket tall-/prosentgrenser mellom nivåene, kan det i noen tilfeller være svært lite som skiller nasjonen i en kategori fra å havne i nabokategorien.

NHOs evaluering

NHO har evaluert hvordan Norge kommer ut i EU-analysen. Det er tilfredsstillende skår på fire av de ni indikatorene, en er gjennomsnittlig og tre er ikke tilfredsstillende. På den niende indikatoren er det ingen skår fordi det ikke finnes opplysninger om kunngjøringsraten. Analysen gjelder kunngjøringer over EU/EØS-terskelverdiene.

Målt etter antall indikatorer der man oppnår karakteren tilfredsstillende, ligger Norge på en niende plass – av 31 land. Island ligger best an i Norden på en slik liste, mens Danmark, Sverige og Norge deler annenplassen. NHOs evaluering viser:

Tilfredsstillende resultater:

  • Indikator 2: No Calls for Bids – viser andelen innkjøp hvor det ikke er utlyst konkurranse før man starter forhandlinger med en leverandør. Norge har her en av de beste resultatene
  • Indikator 4 – Cooperative Procurement – viser hvor ofte offentlig innkjøpere gjør felles innkjøp. I Norge er 15% av alle offentlige anskaffelser fellesinnkjøp, med flere enn en innkjøper. Bare 6 land har høyere andel enn Norge.
  • Indikator 5 – Award Criteria – viser hvor stor andel av anskaffelsene som ble tildelt utelukkende på bakgrunn av laveste pris. I Norge blir 18 % av alle offentlige anskaffelser tildelt på bakgrunn av pris alene. 5 land kommer bedre ut, men dette er en av de laveste andelene i EU.
  • Indikator 6 – Decision Speed – viser gjennomsnittlig antall dager det tar fra tilbudsfrist til leverandør er valgt. I Norge varer en gjennomsnittlig innkjøpsprosess i 43 dager. Dette er tredje beste resultat i EØS.

Gjennomsnittlig 

  • Indikator 1 – One Bidder – viser andelen anskaffelser som ble gjort hvor det bare var en tilbyder. Her er Norge blant de 3 beste i EU, men med en score på 11% faller vi marginalt utenfor verdien tilfredsstillende. Bare 2 land oppnår tilfredsstillende på denne verdien – altså at det ved 10 % eller færre av anskaffelsene bare var 1 tilbyder.

Ikke tilfredsstillende 

  • Indikator 7 – Missing Values – viser andelen offentlige innkjøpere som gir utilstrekkelig informasjon om anskaffelsens verdi. I Norge er 7% av alle offentlige anskaffelser uten rapportert verdi i tildeling.
  • Indikator 8 – Missing calls for bid – viser andelen offentlige innkjøpere som gir utilstrekkelig informasjon om sine anskaffelsesaktiviteter. Her er nivået i Norge de siste 2 årene nede i 7%, etter 27% i 2014.
  • Indikator 9: Missing Registration Numbers – Denne indikatoren viser andelen offentlige innkjøpere som gir utilstrekkelig informasjon om registreringsnummer for anskaffelsen. Norge er også her vesentlig bedre enn sine naboland, men likevel ikke gode nok til at det klassifiseres som tilstrekkelig.

Bli den første til å kommentere på "Norge misset EM-gullet i offentlige anskaffelser, mangel på statistikk felte oss"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.