Råd til EU fra internasjonalt Oslo-møte – innovative anskaffelser kan spille viktig rolle

Anbud365: Råd til EU fra internasjonalt Oslo-møte - innovative anskaffelser kan spille viktig rolleAdm. direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet var i sommer vertskap for representanter fra 20 ulike organisasjoner fra 18 europeiske land. De gjennomførte en workshop som resulterte i en rapport med om hva EU bør satse på i neste rammeprogram for forskning og innovasjon innen området muliggjørende teknologier. Offentlige anskaffelser har viktig rolle, fremgår det av rapporten (foto: Norges forskningsråd).

Skriv ut artikkelen

Direktører i Europas ledende teknisk-industrielle forskningsinstitusjoner slår alarm: Publikums skepsis til bruk av anbud innenfor helsesektoren kan bremse utviklingen av ny teknologi. Men innovative, offentlige anskaffelser har potensial til å initiere forskning. Her er det en tydelig rolle for offentlig sektor, nemlig å utfordre markeder som ikke fungerer helt perfekt, f.eks. i helsesektoren, heter det i en EU-rapport direktørene står bak.

EU-rapporten trekker frem fem satsingsområder for europeisk næringsliv blant annet innen marine teknologier og energi, to områder hvor Norge har en høy stjerne. I rapporten «Future technology for prosperity – Horizon scanning by Europe’s technology leaders» gis råd om hva EU bør satse på i neste rammeprogram for forskning og innovasjon innen området fremtidsrettede teknologier. Rapporten trekker frem fem satsingsområder for europeiske næringsliv bl.a. innen marine teknologier og energi – to områder hvor Norge har en høy stjerne.

Rådene kommer fra direktørene av Europas ledende teknisk-industrielle forskningsinstitusjoner etter et felles initiativ fra Forskningsrådet og EU kommisjonen. Representanter fra 20 ulike organisasjoner fra 18 europeiske land står bak rapportens innhold. Bakgrunnen er EUs Horizon Europe-program, som indikerer at EU skal satse 1000 milliarder på forskning og innovasjon i årene fremover.

Satsing på innovative anskaffelser

Representantene var samlet i Oslo tidlig i juli – for en workshop, og rapporten bygger på denne. Workshopen var den første i sitt slag, heter det i rapporten, og blant policy-konklusjonene finner vi satsing på innovative anskaffelser som verktøy til å utforske innovative løsninger.

Det pekes bl.a. på helsesektoren, der offentlige anskaffelser kan bidra til å initiere forskning. Selv om næringslivet generelt sees på som en katalysator for å ta i bruk innovasjoner, er det også en tydelig rolle for offentlig sektor, f.eks. å utfordre markeder som ikke fungerer helt perfekt. Helsesektoren nevnes spesielt.

Ikke vel ansett

Europa har utvilsomt verdens beste helsesystem, men et konkurransepreget marked i denne sektoren er ikke vel ansett blant publikum.

Offentlige anskaffelser kan derfor, heter det, tjene som et viktig verktøy gjennom å hjelpe til med å omgjøre behov til direkte etterspørsel. Denne muligheten bør videre utnyttes for å få opp farten i implementering av og aksept for nye teknologier. Å skape en mer aksepterende kultur rundt offentlige anskaffelser vil bety bedre finansielt øko-system for investormiljøer, fremgår det av rapporten.

Bli den første til å kommentere på "Råd til EU fra internasjonalt Oslo-møte – innovative anskaffelser kan spille viktig rolle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.