Slik får du med deg innovative SMB-ere – EU med åtte tips

Anbud365: Slik får du med deg innovative SMB-ere – EU med åtte tipsEuropakommisjonen ved Direktoratet for indre marked, næringsliv, entreprenørskap og SMB har laget en veiledning om innovative anskaffelser. På bildet Thierry Breton, kommisær for direktoratet.

Skriv ut artikkelen

Åtte tiltak for å øke bruken av innovative anskaffelser i det offentlige er å finne i en ny veiledning fra Europakommisjonen. Den kommer nå fordi den europeiske økonomien trenger mer innovasjon og nytenkning for å få fart på seg etter pandemi-tiden. Noen av tiltakene er påminnelser om hva regelverket åpner for av muligheter, men bruk av dialog på ulike måter i ulike settinger løftes frem i tillegg.

Europakommisjonen har lansert «Guidance on Innovation Procurement». Innovative anskaffelser kan være positive for utviklingen av økonomien i EU-området etter Covid19-krisen, heter det. Samtidig er det et vesentlig redskap til hjelp i overgangen til grønn og digital økonomi. Veiledningen presenterer grunnleggende sider ved innovative anskaffelser – hvorfor det er viktig, hvem som har interesse av det og hvorledes prosessen kan gjøres.

Et eget kapittel er viet SMB-ere og start-ups, dvs høyteknologiske nyetablerte bedrifter som ofte er svært avhengig av at det offentlige kjøper deres produkter. På den annen side kan offentlige myndigheter være avhengig av deres innovasjonspotesial for å yte best mulig tjenester. Det er også slik at slike bedrifter ofte er uten en god nok kapasitet – og de kan ikke skilte med den erfaring og referanserekke som det offentlige ofte krever.

  • Ta kontakt, innled dialog med innovative, ny-startede småbedrifter, gjerne via epost (sende en lenke til en aktuell kunngjøring) eller delta på en utstilling som samler denne typen bedrifter. Dette kan også bidra til økt tillit til det offentlige, dersom slik synes å mangle. Men husk likebehandlingsprinsippet!
  • Systemet med selv-deklarasjon i forbindelse med kvalifikasjon forenkler den administrative byrden når tilbud skal gis. Det er først når tilbudet vurderes som det beste at kravet om dokumentasjon kommer.
  • Det minnes om at kravet til omsetning i utgangspunktet ikke skal være høyere enn to ganger kontraktens størrelse. Likeledes kan mangel på referanse til tidligere kontrakter kompenseres med krav om å dokumentere utdannelse og yrkesbakgrunn til nøkkelpersonell.
  • «Del-eller-begrunn» er på listen. Å dele opp kontrakter, dersom oppdragsgiver finner det aktuelt, kan være til nytte for de mindre, innovative bedriftene. Men, hensynet til oppdragsgiverens egen administrative byrde i forbindelse med deling av kontrakter, skal også vurderes.
  • Å benytte standarder og data fra åpne kilder er en måte å åpne markedet på. Det minnes her om reglene for tilgang til eksisterende og kommende immaterielle rettigheter.
  • Forhåndsbetaling kan være en avgjørende faktor for å øke SMB-enes muligheter for å delta i konkurransene. Også SMB-ere som underleverandører kan ha nytte av dette, samtidig som oppdragsgiver kan gi hovedleverandør beskjed om å korte ned på betalingsperiodene til små underleverandører.
  • Etablering av et økosystem -et forum – for innovasjon bestående av næringsliv, start-ups, akademia, tjenesteytere og personer som er engasjert i innovasjon kan gi bidrag til å identifisere og samhandle med nøkkelaktører. Det kan gi den offentlige kjøperen om status, utviklingen videre og hvor neste generasjon med ideer og konsepter kommer fra.
  • På listen er også innovasjonsmeglere, dvs. virksomheter som kan kople aktuell innovasjon med behov på etterspørselssiden. Kontakten, heter det, mellom kjøpende virksomhet og innovative SMB-miljøer er i utgangspunktet ikke alltid sterk og oppstår sjeldent spontant.

Bli den første til å kommentere på "Slik får du med deg innovative SMB-ere – EU med åtte tips"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.