Veiledning skal sikre riktigere bruk av hundrevis av EU-milliarder

Anbud365: Veiledning skal sikre riktigere bruk av hundrevis av EU-milliarderTo av EU-direktoratene står bak den nylig publiserte veiledningen. En av disse er Direktoratet for regionalpolitikk, her ved kommisjonær Corina Creţu (foto: Lukasz Kobus/EU).

Skriv ut artikkelen

EU lanserer en veiledning som skal bidra til å redusere feil i offentlige anskaffelser. I veiledningen listes opp 23 av de mest presserende feil som er identifisert gjennom årene. Men veiledningen har også en mer spesiell hensikt: Den skal bidra til at forvaltningen av gigantiske EU-fond, spesielt det europeiske investeringsfondet, blir best mulig. Det dreier seg om hundrevis av milliarder euro. Også Norge har nytte av investeringsfondet – og dermed av veiledningen.

Det europeiske investeringsfondet (European Investment Fund) er eid av Den europeiske investeringsbanken, den europeiske union representert av Europakommisjonen og et vidt spekter av private og offentlige banker og finansieringsinstitusjoner. Målet for EIF er å støtte oppstartsbedrifter, små og mellomstore virksomheter i Europa finansielt. EIF utvikler ordninger for venturekapital, garantier og mikrofinansieringsordninger for disse bedriftene. EIF forvalter risikokapitalen i EUs rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon 2007-2013 (CIP).

Også nyttig fond for Norge

Fondet som kom til mot slutten av 2014 skal i perioden 2014-2020 kanalisere 450 milliarder euro til prosjekter i pakt med målsettingene. Også Norge nyter godt av fondet.

Et eksempel er da SINTEF opprettet et nytt såkornsfond som skal øke kommersialiseringen av forskningsresultater. Det europeiske investeringsfondet (EIF) investerte 94 millioner kroner i dette såkornfondet. Innovasjon Norge har dessuten undertegnet avtaler med EIF, og sikret dermed norske oppstartbedrifter og små og mellomstore bedrifter langt bedre tilgang på kapital i en vekst- og omstillingsfase.

Veiledningen som Europakommisjonen har utarbeidet, har som fremste siktemål å nå ut til de som er ansvarlige for å planlegge og gjennomføre anskaffelser. Imidlertid fremheves det at veiledningen også kan være til nytte for dem som administrerer EUs ulike fond både i egenskap av kjøpere selv, men også som verktøy når de sjekker opp om de som søker og får tilskudd fra fondet, kjøper på rett og best mulig måte.

Vil unngå de vanligste feil

Man ønsker å unngås de mest vanlige feil i anbudsprosessen, slik man har erfart i de senere år, heter det. Den er ikke til erstatning fra nasjonale regler, og har status som veiledning alene – ikke noen form for fortolkning av EU-retten på området.

I veiledningen finnes røde og grønne bokser. De røde er som en varseltrekant og retter søkelyset mot de mest vanlige og alvorlige feilene begås. Her finner leseren en nærmere analyse og veiledning slik at man kan unngå slike feil på den mest effektive måten.

De grønne boksene signaliserer inneholder spesielle anbefalinger. Det kan være henvisning til ressurser i «verktøykassen» eller lenker til andre dokumenter av nytte.

23 identifiserte feil

Man finner også en liste over de mest vanlige feilene som gjøres i offentlige anskaffelser omkring i Europa. Det er 23 feil som er notert, og for hver av disse gis veiledning om hvor i veiledningen man finner hjelp. Feilene er rubrisert under overskrifter som indikerer hvor i anskaffelsesprosessen de er. Et eksempel er de feilene som gjøres når man skal velge prosedyre:

  • Fravær av kunngjøring eller en prosedyre som ikke er egnet
  • Man velger forhandlet prosedyre med kunngjøring på forhånd i tilfeller der det ikke er lov
  • Ulovlig oppdeling av kontrakter
  • Undervurdering av kontraktens verdi

Bli den første til å kommentere på "Veiledning skal sikre riktigere bruk av hundrevis av EU-milliarder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.