Finsk, offentlig nettportal gir rikholdig statistikk om statlige anskaffelser

Anbud365: Finsk nettportal gir rikholdig statistikk om statlige anskaffelserSkjermdump av inngangssiden til den finske nettportalen for statistikk om statlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

En finsk statlige tjeneste gir rikholdig tilgang på informasjon om offentlige oppdragsgivere og deres leverandører. Rett nok er det bare statlige anskaffelser, unntatt statlige foretaks og sikkerhetsbelagte virksomheters, å finne i den nettbaserte tjenesten. Opplysningene hentes fra statens bokføringssystem og kopieres til tjenesten innen de arkiveres. Tjenesten – Tutki Hankintoja – er ett år gammel i disse dager og et ledd i Finlands ønske om mer åpenhet om det offentliges bruk av penger.

Første utgave av denne tjenesten ble publisert i september i fjor. Etableringen var en del av programmet for digitalisering av statens anskaffelser i regi av Finansministeriet i Finland. Vedtaket om å publisere statens anskaffelseskostnader kom i januar i 2017. Tjenesten produseres av Hansel, som er en statlig enhet for samordnede anskaffelser.

Tjenesten viser hvem som statlige virksomheter har kjøpt produkter og tjenester av og når anskaffelsen er foretatt. Her vises innkjøpsfakturaer ned på bokføringsnivå. Poenget er å gjøre statens bruk av penger mer åpen og transparent. I tillegg representerer dette en informasjon til foretakene om de respektive markedene.

Tre innfallsvinkler

Man kan i tjenesten finne og granske informasjon om statlige anskaffelser fra tre ulike vinkler – offentlige oppdragsgivere, leverandører og anskaffelseskategorier.

Opplysningene i tjenesten hentes fra statens bokføringssystem og kopieres til tjenesten innen de arkiveres. Dette medfører at fakturaen er kontrollert og godkjent. Dersom imidlertid fakturaer korrigeres i bokføringssystemet senere eller tas ut av systemet, oppdateres ikke informasjonen i tjenesten. Kommuners og statlige foretaks anskaffelser er ikke med i tjenestetilbudet.

En del av statens anskaffelser er hemmelige og disse inngår ikke i tjenestens materiale. Dessuitene r leverandøroppgaver anonymisert i det materialet som er sikkerhetsbelagt, i henhold til finsk offentlighetslovgivning. Spesielt forsvars- og sikkerhetssektoren har slike anskaffelser.

60 offentlige oppdragsgivere

Til sammen vises 60 offentlige oppdragsgivere. Trafikverket er den største, med anskaffelser til en verdi av 624 millioner Euro siden 1. januar i år. I forvaltningen er Kommunikasjonsministeriet det området med størst portefølje hittil i år – anskaffelser for 688,6 millioner Euro.

Når det gjelder leverandører, er nær 17 300 med i tjenesten, og i snitt leverer de for 1500 Euro. Senaatti-Kiinteistöt, som er den finske statens samarbeidspartner og spesielt når det gjelder arbeidsmiljø. Fram til dags dato har de levert tjenester til den finske staten for nær 227,5 millioner Euro.

Mye leverandør-info

Leverandør-oversikten gir også informasjon om hvem som har kjøpt mest fra leverandøren i det aktuelle tidsperiode, hvilken anskaffelseskategori leverandøren har levert mest innenfor, og oversikt over omfanget av salget måned for måned. Salget er også brutt ned på det enkelte produkt fra leverandøren.

Det er ni anskaffelseskategorier å finne i tjenesten.

Webtjenesten finnes i finsk, svensk og engelsk språkdrakt. Det er fritt til å utvikle nye ideer for anbudsfunksjonene basert på tjenesten – i form av nye tjenester eller applikasjoner som bygger på tjenestens informasjonstilfang.

Bli den første til å kommentere på "Finsk, offentlig nettportal gir rikholdig statistikk om statlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.