Massiv finsk satsing på ledelse og kunnskap i offentlige anskaffelser

Anbud365: Massiv finsk satsing på ledelse og kunnskap i offentlige anskaffelser- Å utvikle innkjøpskompetanse er langsiktig arbeid. Konstant oppdatering er nødvendig, sier den finske kommuneministeren, Sirpa Paatero, i en kommentar til utviklingen av en rekke tiltak som støtter oppunder landets nasjonale strategi for offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

I det finske, offentlige anskaffelsesmarkedet er det de siste par årene utviklet over 30 tiltak til støtte for den nasjonale strategien for offentlige anskaffelser. En rekke åpne temagrupper har bl.a. vært i sving. Dette er skjedd innenfor rammen av programmet Innkjøp-Finland, som ledes Finansdepartementet og Kommuneforbundet. Mange av tiltakene skal være gjennomført innen utgangen av 2023, mens en enkelte også er ment å være permanente. Ledelse og kompetanse står sentralt blant tiltakene.

De nye tiltakene som er utviklet, gjelder bl.a. strategisk og kunnskapsbasert ledelse, innkjøpskompetanse, innkjøpseffektivitet og innovasjon, samt økonomisk, sosial og økologisk bærekraft i offentlige anskaffelser.

Å utvikle strategisk ledelse i innkjøp står m.a.o. sentralt i den nasjonale strategien i Finland. Et av tiltakene er å utvikle et helhetssyn for virksomhetsledelse, basert på tilgang til nøkkeltall for innkjøp. Dette gjør, heter det, forvaltningen av offentlige anskaffelser mer effektiv.

Mentorprogram

Programmet har sett etter måter å utvikle innkjøpsferdigheter på over hele Finland. Et eksempel er veiledningsprogrammet for offentlige anskaffelser, der 80 personer på ulike nivåer i offentlige innkjøp får veiledning av 34 mentorer.

En egen handlingsplan skal ta for seg kunnskapsbasert ledelse. Her skal det anvises alternative veier for fremme kunnskap i offentlige anskaffelser for ledere.

Innkjøpsfunksjonalitet tas hånd om i et stort samarbeidsprosjekt hvor IKT-innkjøp utvikles. Målet med utviklingen er å finne løsninger på utfordringene som finnes i IKT-innkjøp. Utviklingsarbeid gjøres i samarbeid mellom innkjøpsenheter og leverandørmarkedet.

Bærekraft

Finansiell bærekraft fremmes bl.a. ved å få modeller for beregning av livssykluskostnad. Når det gjelder sosial bærekraft, er poenget å utvikle driftsmetoder som kan brukes til å kontrollere at anskaffelser gjort i risikofylte land respekterer menneskerettighetene og arbeidslivets grunnleggende rettigheter. Økologisk bærekraft fremmes ved å tydeliggjøre anskaffelseskriterier knyttet til biologisk mangfold. Å lage en digital databank for kriterier og retningslinjer for bærekraftige og innovative kjøp er også blant tiltakene i strategien.

Egne temagrupper har vært i sving de siste par årene og de har, sammen med sine respektive nettverk, i sitt strategiarbeid utviklet mange nye tiltak til nytte i praktisk innkjøpshverdag. Disse gruppene er åpne for alle, heter det.

Dokumentet «Nasjonal strategi for offentlige anskaffelser 2020-IMPLEMENTERING AV STRATEGIEN-STØTTENDE TILTAK» finner du her.(på finsk!)

Bli den første til å kommentere på "Massiv finsk satsing på ledelse og kunnskap i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.