FN–kontrakter: Danmark på topp, Norge midt på treet

Anbud365: FN–kontrakter: Danmark på topp, Norge midt på treetSamlet sett er det kjøp av flytjenester som drar av gårde med den største summen i FN, her ved sin generalsekretær, Ban Ki-moon.

Skriv ut artikkelen

Norge ligger litt under midten på statistikken over land med bedrifter som leverer til FN–systemet – nr. 57 av 97 land. Og andelen leveransene fra Norge er synkende. I Norden er det Danmark som er best til å kapre FN–kontrakter, faktisk nr. 7 av samtlige.

FN kjøpte i 2015 inn for om lag 150 milliarder norske kroner fordelt på drøyt 20 kategorier. I tallene er kjøp både til hovedkvarteret og de fredsbevarende operasjonene. Statistikken bygger på kontrakttall fra 35 FN–organisasjoner. I 2015 ble det inngått godt over 20 000 kontrakter.

Samlet sett er det kjøp av flytjenester som drar av gårde med den største summen.  Nær 19 prosent av anskaffelsene i FN–regi gjelder slike tjenester. Blant andre produktkategorier er maskiner/maskindeler, olje og kjemiske produkter, godstransport, telekommunikasjoner, IT, sikkerhetssystemer, medisinske varer.

Danmark best i Norden

De er De arabiske emirater som handler mest med FN, fulgt av USA, Russland, Italia og Panama. Danske bedrifter er de beste i Norden i å vinne FN–kontrakter. Våre naboer i syd plasseres seg som nr. 7 av 97 land, og deres andel av de totale FN–kjøpene er noe over 3,3 % – nærmere 5 mrd norske kroner (2015). Regnet etter folketallet er Danmark, sammen med Sveits, den største leverandøren til FN av dem alle. Deretter kommer Sverige med en andel på 0,34 % (36.plass) og Norge på 57.plass med en andel 0,06 prosent– drøyt 400 millioner. Verdien av leveransene fra Norge var i fjor på drøye 14 millioner kroner, ifølge FN–statistikken. Finland fins på 71. plass.

FN har etablert en global markedsplass (United Nations Global Marketplace) der kunngjøringer legges ut og der inngått kontrakter publiseres. Her kan interesserte leverandører registrere seg.

Norges andel synker

Norges andel har falt de siste årene Fra 2013 til 2014 falt den med drøyt 13 prosent. I 2014 kom 61 av FNs leverandører fra Norge. Av disse var 40 registrert i FNs globale markedsplass. Tre av de største norske leverandørene hadde en FN–ordre på mer enn åtte–ni millioner kroner. Samme år (2014) kjøpte 20 av FNs organisasjoner norske varer eller tjenester. OB Wiik A/S, Det Norske Veritas AS, Polynor, Laerdal Medical A/S og Lunner Produkter AS er blant de norske bedriftene som i 2014 fantes på listen over leveranser for over ¼ million norske kroner.

En statistikk utarbeidet av Dansk Industri viser at også små og mellomstore bedrifter får leveranser til FN–systemet: I 2014 kom 45 prosent av Danmarks samlede leveranser til FN fra danske bedrifter med færre enn 100 ansatte. Virksomheter med mer enn 500 ansatte sto for bare 5 % av den samlede kontraktsummen.

Bli den første til å kommentere på "FN–kontrakter: Danmark på topp, Norge midt på treet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.