Internasjonalt program for fellesinnsats for samfunnsansvar i anskaffelser

Anbud365: Internasjonalt program for fellesinnsats for samfunnsansvar i anskaffelserSykehusinnkjøp engasjerer seg internasjonalt i arbeidet med å sikre og følge opp samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. På bildet adm.dir. Kjetil M. Istad som var blant foredragsholderne på et OECD-seminar i Paris om temaet. Bakgrunnen er et program OECD har i gang.

Skriv ut artikkelen

OECD har i gang et program for å fremme samfunnsansvar i offentlige anskaffelser – både i policy og praktiske anskaffelser. Det er en voksende internasjonal forpliktelse til å bruke offentlige anskaffelser for å fremme ansvarlig forretningsdrift, heter det, men det mangler mye på å omsette dette i praktiske anskaffelser. OECD-programmet retter søkelyset mot nettopp denne mangelen – det er programmets formål å bidra til å rette på dette forholdet.

OECD er organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (Organisation for Economic Co-operation and Development). 36 land er medlemmer, blant disse Norge.

Programmet skal holde på i årene 2019-2021, med en forventet oppfølging i årene 2021-2022.

I første fase av programmet er målet å skaffe oversikt over og samle inn eksisterende eksempler på praksis som innlemmer samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. Det skal bl.a. lages et kompendium av dette, og det skal utvikles en publikasjon som skisserer de økonomiske fordelene det er for oppdragsgivere og leverandører å integrere samfunnsansvar i sine anskaffelser.

Kontraktsoppfølging

I perioden 2020-2021 av programmet forventes det at man setter opp en plattform til bruk for praktikere og policymakere som ønsker å være med på en bred innsats for å fremme samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. Ikke minst gjelder det kontraktsoppfølging gjennom hele leveransekjeden.

Dersom det blir en oppfølging av programmet i årene etterpå, står utvikling av en pilot øverst på dagsorden. Denne piloten skal være et eksempel på hvordan man kan ettergå leveransekjeden ved eksempelvis kjøp av klær.

Sykehusinnkjøp på plass

Undersøkelsen om eksisterende eksempler på praksis ble gjennomført i desember i fjor og januar i år. Rapporten – kompendiet – som skal inneholde det innsamlede materialet, ventes klar i oktober i år.

Nylig gjennomførte programmet et seminar i Paris, der Sykehusinnkjøp var representert blant foredragsholderne. Adm. dir Kjetil M. Istads tema var risikostyring i forbindelse med krav til samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. Pia Trulsen – spesialrådgiver etisk handel hos Sykehusinnkjøp – leverte fra scenen synspunkter på og erfaringer fra hvordan felles initiativ kan bidra i arbeidet med å fremme samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. Trulsen leder for øvrig en internasjonal arbeidsgruppe for etiske offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Internasjonalt program for fellesinnsats for samfunnsansvar i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.