Internasjonalt prosjekt skal gi risikovurdering og samfunnsansvar et løft

Anbud365: Internasjonalt prosjekt skal gi risikovurdering og samfunnsansvar et løftLena Diesing er strategianalytiker i OECDs enhet for offentlige anskaffelser, og står i spissen for piloten som nå dras i gang for å øke kunnskapen om hvorledes man vurderer risiko og stiller krav til samfunnsansvar i offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Et internasjonalt pilot-prosjekt skal bidra til å løfte kunnskap om risikovurderinger og samfunnsansvarskrav i leveransekjeder i offentlige anskaffelser. Kles- og tekstilsektoren er valgt som «testobjekt». Prosjektet skal vare ut året, og er en del av OECDs program for samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. Rapporter viser at spesielt oppfølging av slik krav, er svak: Menneskerettigheter og minoriteter skaper mest hodebry.

Beregninger fra EUs Lead Market Initiative (LMI) beløper det offentlige markedet for kjøp av tekstiler og klær seg årlig til om lag 10 milliard euro.  Ofte benyttes denne sektoren som et eksempel når andre sektorer skal legge til rette for en policy knyttet til ansvarlige leveringskjeder.

OECD-piloten ble lansert i starten av februar med formål å gi støtte til offentlige innkjøperes arbeid med å foreta analyse og gjennomgang av risiko i leveransekjeder. Jenny Ählström, Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ), representerte Norge da pilotprosjektet ble lansert. Tekstil- og klessektoren er valgt ut, og piloten er en del av et OECD-program som dreier seg om samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. OECD er en internasjonal organisasjon av industriland for økonomisk samarbeid og utvikling. Organisasjonen har 37 medlemsland, blant disse Norge.

Øke kompetansen

Rapporter viser at offentlige innkjøpere ofte møter på utfordringer når de skal håndtere samfunnsansvar gjennom å gjøre risikovurderinger.  Piloten skal bidra til å øke kompetansen til offentlige innkjøpere når det gjelder å gjøre slike analyser i praksis. Dermed, heter det, kan denne piloten føre til at samfunnsansvar i større grad legges til grunn når det offentlige skal kjøpe.

Piloten skal være avsluttet i desember i år, og underveis skal det være workshops hver sjette uke, nye tilnærminger skal testes ut i praksis mellom workshop’ene og erfaring og verktøy skal deles mellom deltakerne i gruppene. En rapport skal oppsummere hva man har fått ut av pilot-virksomheten.

Piloten er åpen for interesserte nasjonale og regionale/lokale virksomheter som holder på med offentlige innkjøp, og OECD opplyser at det også kan være aktuelt å invitere med interesseorganisasjoner og andre med interesse av samfunnsansvar og offentlige anskaffelser.

Fersk rapport

Nylig leverte OECD rapporten «Integrating Responsible Business Conduct in Public Procurement», omtalt i Anbud365. Her publiseres resultatene av en undersøkelse organisasjonen nylig har gjennomført i medlemslandene. Spørsmålene gjaldt om de respektive offentlige myndighetene integrerer samfunnsansvar i hele sin bredde i anskaffelsesprosessene – og ikke bare i selve anskaffelsen, men også i kontraktsoppfølgingen. Dessuten var OECD interessert i å få kartlagt om det stilles krav til og gjennomføres risikoanalyser av mulige leverandørers leveringskjede.

Ser man bort fra miljøkrav og – hensyn er det så som så med solide systemer for krav til og oppfølging av samfunnsansvarskrav i offentlige anskaffelser, fremgår det av OECD-rapporten. Svært få offentlige oppdragsgivere sjekker dessuten leveringskjedene for status når det gjelder å ivareta rekken av samfunnsansvars-hensyn. Oppfølgingen av stilte krav er svak, heter det, bortsett fra når det gjelder miljø. Det er menneskerettigheter og minoriteter som skaper mest hodebry.

Bli den første til å kommentere på "Internasjonalt prosjekt skal gi risikovurdering og samfunnsansvar et løft"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.