Private bedrifter bidrar mest til innovasjon i offentlige anskaffelser

Anbud365: Private bedrifter bidrar mest til innovasjon i offentlige anskaffelserDirektør Ralf Alter leder direktoratet "Public Governance and Territorial Development" i OECD og har ansvaret for rapporten om innovative anskaffelser (foto: OECD/Michael Dean).

Skriv ut artikkelen

Fire av fem land i den industrialiserte verden satser på innovasjon gjennom offentlige anskaffelser. Annenhver har laget handlingsplan til formålet. Dette fremgår av en OECD–rapport. En kartlegging OECD har gjennomført i en rekke land viser også at de private bedriftene anses for å være den største enkeltdriveren for å få til innovasjon gjennom anskaffelser.

I serien OECD Public Governance Reviews har OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) publisert rapporten «PUBLIC PROCUREMENT FOR INNOVATION Good Practices and Strategies». Informasjon til bruk i rapporten er hentet fra 35 land, deriblant Norge. Poenget er å gi et innblikk i status for den strategiske bruk av innovasjon i offentlige anskaffelser.

Fire av fem med innovasjonstiltak

Det fremgår at 80% av de land som har svart, har iverksatt tiltak for å fremme innovative anskaffelser, og 50% har utviklet en handlingsplan for slike anskaffelser – enten som del av en bredere innovasjonsplan eller som en handlingsplan for offentlige anskaffelser alene. Politiske verktøy, reguleringer eller lovvedtak er de vanligste formene for å støtte opp under fremme av innovative anskaffelser, men noen land har også egne programmer til formålet («smarte innkjøp» eller forskning og utvikling). Finansielle instrumenter øremerket til innovative anskaffelser er da gjerne oppfølgingen.

Etterspørsel etter nye produkter og ønske om forbedringer av eksiterende produkter med sikte på kostnadsreduksjoner/energieffektiviseringer er de viktigste motivene for å sette i gang innovative anskaffelser, ifølge OECD–rapporten. Nesten halvparten av de landene som svarte i kartleggingen, opplyste om oppnådd effektivisering eller forbedret brukertilfredshet som følge av bruk av anskaffelser for å oppnå innovasjoner.

Største innovasjons–bidragsyter

Den største bidragsyter til innovasjon som følge av offentlige anskaffelser er private bedrifter. Det svarte om lag 33%. Deretter fulgte offentlige virksomheter (27%) og forskningsinstitusjoner (24%).

Og barrierene har vært der! Risikoaversjon oppgis som det største av hindrene for innovative anskaffelser, men også ledelse, medarbeidere, kompetanse og politisk backing oppgis av som barrierer. Kritisk for evalueringen av strategiene bak bruken av innovative anskaffelser er gode målesystemer. Uten slike blir det vanskelig å identifisere avkastningen på investeringene og de sosiale fordelene som oppnås.

Satsingsområder

OECD lanserer i rapporten ni satsingsområder som alle, heter det i rapporten, hører hjemme på enhver sunn dagsorden for innovative anskaffelser –her gjengitt i stikkords form:

  • Policy–strategi med definerte mål
  • Juridisk rammeverk
  • Godt administrativt lederskap
  • Tilstrekkelig økonomisk støtte
  • Satsing på kompetanse
  • Få frem gode praktiske eksempler
  • Risikostyring og måleeffekt
  • Standardisering
  • E–innkjøp og IT–verktøy

Bli den første til å kommentere på "Private bedrifter bidrar mest til innovasjon i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.