SMB-leverandører tar godt for seg av offentlige kontrakter i Skottland

Anbud365: SMB-leverandører tar godt for seg av offentlige kontrakter i SkottlandI Skottland har man hatt en nasjonal «doffin-utgave» siden 2008, Public Contracts Scotland (PCS).

Skriv ut artikkelen

Små og mellomstore leverandører tar godt for seg av offentlige kontrakter i Skottland. Det viser en fersk kunngjøringsrapport fra landets myndigheter. 6 av 10 kontrakter gikk til SMB’ene i fjor, og halvparten av hva skotske myndigheter brukte av penger til å kjøpe for, havnet i SMB-lommer.

I Skottland har man hatt en nasjonal «doffin-utgave» siden 2008, Public Contracts Scotland (PCS). Her publiseres kunngjøringer over og under EU/EØS-tersklene med tilhørende kontraktstildelinger. Også oppdrag til underleverandører kan man finne her. Det er pliktig for alle skotske offentlige myndigheter å kunngjøre sine oppdrag over EU/EØS-tersklene her.

I en rapport fra PCS for 2016 fremgår det at drøyt 15 000 kunngjøringer var å finne på den skotske offentlige markedsplassen. Det er en økning på 3,5% siden året før. Drøyt 1000 skulle også videre til EUs lysingsblad/TED-basen. Om lag 11 500 var rene tilbudsforespørsler.

21 600 leverandører fikk kontrakt

All denne kunngjøringsaktiviteten førte så til at nær 21 600 leverandører fikk offentlige kontrakter. Av disse var 74% skotske, dvs. de var registrert i PCS med forretningsadresse i landet. 60% var små og mellomstore fra Skottland med under 250 ansatte.

Også underleverandører fikk kontrakter via PCS i fjor. Riktignok ikke mange – 52, men 44% av disse hadde skotsk forretningsadresse og 33% var SMB’er med 250 eller færre ansatte.

SMB kapret halvparten

I perioden 2015-2016 brukte skotske myndigheter nærmere 120 milliarder kroner på offentlige innkjøp. Av dette gikk 49% til kontrakter med små og mellomstores leverandører. I rapporten er dette brutt ned på mer detaljert bedriftsstørrelse, slik: 8% av det samlede kontraktsbeløpet gikk til mikroforetak (1-9 ansatte), 13 til småbedrifter (10-49 ansatte) og 28% til mellomstore bedrifter (50-249 ansatte). Tallene må tas med en smule forbehold ettersom de bare tar med leverandører der antall ansatte er kjent.

Statistikkmateriale viser dessuten at om lag 55% av de leverandørene som fikk del av milliardene, hadde postadresse i Skottland. Tar man med så vel arbeidsstyrke som postadresse, blir prosentandelen rundt 50 – av disse var 59% små og mellomstore.

Bli den første til å kommentere på "SMB-leverandører tar godt for seg av offentlige kontrakter i Skottland"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.