Britene åpner anskaffelsesprosessene på vidt gap

Anbud365: Britene åpner anskaffelsesprosessene på vidt gapDen britiske regjeringen har også introdusert et strengere regime for å forsikre seg om at korrupte selskap eller personer ikke får statlige kontrakter.

Skriv ut artikkelen

I Storbritannia skal offentligheten for første gang få fullt innsyn i enhver statlig anskaffelsesprosess fra start til mål. De nye reglene skal tre i kraft i oktober i år. Formålet er å demme opp for korrupsjon ved å gi mulighet for alle og enhver å kikke inn i hva myndighetene driver med når de kjører anskaffelsesprosesser.

Det var på det internasjonale antikorrupsjonsmøtet i London nylig at Storbritannia kunngjorde at de ville legge til grunn den såkalte Open Contracting Data Standard (OCDS) i sine statlige anskaffelser. Datastandarden er utviklet av Open Contracting Partnership, som i sin tid ble etablert innad i Verdensbanken, men som i 2015 ble et uavhengig program finansiert av New York City.

OCDS er ikke et program der man må krysse av rett eller galt for hvert skritt fremover i anskaffelsesprosessen. Det dreier seg mer om en veiledning med prinsipper som legges til grunn for å praktisere full åpenhet fra tilbudsfasen til kontraktstildelingen.

13 punkter mot korrupsjon

Beslutningen som den britiske regjeringen har gjort, er med som et av 13 forpliktende punkter som ble lagt fram på konferansen. Alle punktene er til for å bekjempe korrupsjon.

Ved å legge til grunn OCDS–standarden åpnes hele anskaffelsesprosessen for offentligheten. Lansering er planlagt til oktober i år. Åpenheten omfatter alle data og dokumenter på alle stadier i prosessen. Det er en støtte til organisasjoner som ønsker å øke åpenheten i anskaffelser, og det gir langt bredere muligheter til å foreta en dypere analyse av en eller annen anskaffelse.

Skal ramme korrupte

I tillegg introduserte den britiske regjeringen også et strengere regime for å forsikre seg om at korrupte selskap eller personer ikke får statlige kontrakter. Systemet omfatter bl.a. en strengere bakgrunnskontroll av f.eks. domsavsigelser som kan tenkes å berøre den aktuelle tilbyderen. Den britiske regjeringen vil samarbeide med internasjonale nøkkelpartnere for å forbedre informasjonsdeling og opplyse om tilbydere med relevante dommer.

Tiltakene som den britiske regjeringen har flagget, er også ment å skulle spare myndighetene for penger og tid, og øke forretningsmuligheter for små og mellomstore bedrifter. I tillegg heter det i en pressemelding, ønsker regjeringen å styrke det sivile samfunns oversikt og det folkelige engasjementet, samtidig som den bidrar til økt innovasjon i tjenesteleveransene.

Bli den første til å kommentere på "Britene åpner anskaffelsesprosessene på vidt gap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.