Britisk mål: Hver tredje innkjøpskrone til SMB’er

Anbud365: Britisk mål Hver tredje innkjøpskrone til SMB’erStatsminister David Camerons regjering satser på små og mellomstore bedrifter (SMB) i offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Hver tredje krone de britiske sentralmyndighetene skal kjøpe for, skal i 2020 gå til små og mellomstore bedrifter. Tidligere var målet 25 prosent, men det er allerede nådd. En fersk revisjonsrapport er imidlertid kritisk til tallene, og peker på at SMB’ene fortsatt møter barrierer tross årelang satsing fra myndighetenes side for å rive dem ned.

Den britiske riksrevisjonen, National Audit Office (NAO), har nylig offentliggjort en rapport der søkelyset er på sin regjerings satsing på små og mellomstore bedrifter (SMB). Det gjelder hvordan regjeringen ligger an i forhold til sin 2020–satsing på SMB’ene. I stor grad dreier dette seg om de mindre virksomhetenes tilgang til offentlige innkjøp.

Ifølge beregninger som den britiske regjeringen har gjort, går nå 27 prosent av hva sentralmyndighetenes anskaffelser til småbedriftene. I 2014 – 2015 betød det kjøp for godt over 55 milliarder kroner (etter dagens pundkurs). Det betyr at regjeringen ligger foran sitt mål om 25 prosent, og har økt sitt ambisjonsnivå til 33 prosent i 2020. Allerede er man i gang med å bearbeide de ulike departementene for å øke deres forståelse av det å bruke penger på SMB’er.

Er økningen reell?

National Audit Office kan imidlertid ikke være helt sikker på om det beløpet som regjeringen bruker på SMB’ene virkelig har økt slik som antatt. Den rapporterte, årlige økningen har funnet sted samtidig med intensivert innsats for å forbedre datagrunnlaget. Derfor, skriver revisjonen i sin rapport, er det ikke mulig å vite hva som skyldes endring i tilnærming og hvor stor økningen egentlig er.

I de siste fem årene har regjeringen i Storbritannia hatt en konstant oppmerksomhet rettet mot å få SMB’ene med i sine kontrakter.  De departementene som NAO har vært i kontakt med i forbindelse med rapporten, sier seg enig i at denne bedriftsgruppen har mye å by på til nytte for den offentlige sektoren. Det gjelder ikke minst fleksibilitet og innovasjon.

Støter fortsatt på barrierer

Men selv om sentralmyndighetene har arbeidet for å få redusert de barrierene som eventuelt stenger for deltakelse fra SMB’ene i offentlige anbudskonkurranser har gjort, syns talsmenn for slike bedrifter at de fortsatt støter på barrierer. Det er ikke gjort nok for å sikre mer arbeidsflyt for slike virksomheter, ifølge NAO–rapporten.

Revisjonen skriver at regjeringen har lagt til grunn at dersom det blir færre barrierer for SMB’ene, vil de i større grad delta i konkurransene. Men, det viser seg at selv om så er tilfelle, er mange av dem ikke i stand til å levere hva som kreve si den enkelte konkurranse. Således, heter det, må regjeringen større grad se på hvordan de ordner sine innkjøp slik at disse virkelig kan gi ønskede fordeler for SMB’ene.

I tillegg er det viktig å balansere behovet for besparelser med ambisjonene om å benytte seg av SMB’er, skriver revisjonen i sin rapport.

Bli den første til å kommentere på "Britisk mål: Hver tredje innkjøpskrone til SMB’er"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.