Britisk sentralisering av innkjøp gav i 2022/2023 gevinst på 52 mrd

Anbud365: Britisk sentralisering av innkjøp gav i 2022/2023 gevinst på 52 mrdPå bildet, sjefen for Crown Commercial Service (CCS) i den britiske regjeringen, Simon Tse. I tillegg til å inngå avtaler har CCS også ansvar for å bygge kommersielle ferdigheter og kompetanse på tvers av myndigheter og offentlig sektor.

Skriv ut artikkelen

En sentralisering av offentlige anskaffelser i Storbritannia for ti år siden har gitt som resultat at den årlige innsparingen i 2022/2023 lå på 52 mrd norske kroner – opp fra drøyt åtte mrd i 2017/2018.  Dette fremgår av en pressemelding fra den britiske regjeringen. Det er regjeringens sentrale innkjøpskontor, Crown Commercial Service (CCS), som tar hånd om disse anskaffelsene, som opp gjennom årene har gitt kontrakter til 10 000 leverandører hvorav 7500 SMB-ere.

Crown Commercial Service (CCS) er et britisk statlig forvaltningsorgan under Cabinet Office. CCS har ansvar for offentlige anskaffelser og fellestjenester. Cabinet Office er et departement i den britiske regjeringen med ansvar for å støtte landets statsminister og øvrige medlemmer i regjeringen. Departementet består av en rekke avdelinger som på forskjellig vis understøtter regjeringen, kabinettet og øvrige departementer.

Sentraliserer

CCS sentraliserer offentlige anskaffelser, slik at tusenvis av offentlige virksomheter kan anskaffe tjenester raskere og enklere, samtidig som skattebetalerne sparer betydelige summer hvert år, heter det.

Over 21 000 offentlige virksomheter støttes nå gjennom omtrent 120 gjeldende avtaler som det sentrale systemet har inngått. Det inkluderer bl.a. skoler, sykehus og fengsler. På den måten sparer virksomhetene penger på kjøp av alt fra mat til IT og i stedet bruker pengene til å investere i viktige offentlige tjenester til britene.

7500 SMB

I løpet av de siste 10 årene har 10 000 leverandører inngått avtaler, hvorav over 7 500 er SMB. CCS-systemet bidrar til at små og mellomstore bedrifter vinner kontrakter med offentlig sektor, og dermed få en større del av den offentlige anskaffelseskaken på 300 milliarder pund (ca. 4120 mrd norske kroner i dagens kurs).

CCS ble opprettet for å erstatte den daværende statlige innkjøpstjenesten, med mål om å sentralisere statlige anskaffelser og hjelpe offentlig sektor til bedre å hente ut verdier fra sin kommersielle og innkjøpsaktivitet.

Bygge kompetanse

Forvaltningsorganet har også ansvar for å bygge kommersielle ferdigheter og kompetanse på tvers av myndigheter og offentlig sektor. I 2022 kunngjorde den for eksempel en forpliktelse til å investere 12 millioner pund i NHS (National Health Service – det nasjonale helsevesenet) for å muliggjøre en felles innkjøpsplattform, Atamis, på tvers av helsetjenesten. Byttet til Atamis-systemet har hjulpet med å identifisere nær 470 mill norske kroner i såkalte kommersielle fordeler, som helsevesenet kan reinvestere i pasientbehandling.

Bli den første til å kommentere på "Britisk sentralisering av innkjøp gav i 2022/2023 gevinst på 52 mrd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.