Dette skal britene prioritere i sine anskaffelser etter brexit

• Den britiske regjeringen sender en tydelig beskjed om at kommersielle aktører og anskaffelsesteam innenfor den samlede offentlige sektoren ikke alltid behøver å velge tilbudet med laveste pris. På bildet statsråden med ansvar for offentlig anskaffelsespolicy i regjeringen, kabinettminister Lord Agnew.

Skriv ut artikkelen

Tre nasjonale prioriteringer skal prege britiske offentlige anskaffelser etter brexit. Det fremgår av en handlingsplan som regjeringen i Storbritannia nylig har lagt fram. Innholdet og tidsplanen skal fylle inn i det nasjonale, juridiske rammeverket som britene nå er i ferd med å utvikle. Samtidig kommer krav om å gjennomføre årlige benchmarkinger av sin innkjøpsorganisasjon og i tillegg til at anskaffelser i «pipeline» skal publiseres.

Regjeringen i Storbritannia la for noen måneder siden frem «Transforming Public Procurement», som er en skisse til anskaffelsesregime etter brexit. I en nylig publisert handlingsplan knyttet til de planlagte anskaffelsesreformene oppfordres nå alle kjøpende, offentlige virksomheten til å forsikre seg om at de har den nødvendige kapasitet og kompetanse til å dra nytte av de endringene som kommer. Det er snakk om organisasjon, anskaffelseskompetanse og tilgjengelige ressurser.

Ikke minst anbefales man å forsikre seg at kontraktstyringen er i orden, samtidig som de kjøpende virksomhetene oppfordres til en årlig benchmarking-runde. Man kan, heter det, måle seg opp mot relevante operative standarder av kommersiell og innkjøpsfaglig art – eller sammenliknbare organisasjoner.

Tre nasjonale prioriteringer

Tre nasjonale prioriteringer løftes frem. Disse skal tas i betraktning ved siden av de aktuelle lokale prioriteringene i forbindelse med anskaffelser, heter det i handlingsplanen:

  • Ny næringsvirksomhet, nye jobber og nye kompetanser
  • Håndtering av klimaendringene og redusert avfallsmengde
  • Bedre leveringsmangfold, innovasjon og motstandsdyktighet i leveringskjedene

Fra regjeringens side signaliseres at når tiden er inne vil den fremme lovforslag som bl.a. slår fast krav til alle kjøpende virksomheter om at de ser hen til de nasjonale anskaffelsesretningslinjene når de anskaffer. Virksomheter som kjøper for drøye 2,35 mrd eller mer, vil fra april neste år få krav på seg til å kunngjøre hvilke anskaffelser som er på trappene, samt å benchmarke deres anskaffelseskapasitet. Et år senere vil dette kravet gjelde for alle virksomheter som årlig kjøper for mer enn 1,17 mrd.

Covid19-erfaringer

Reetableringen av samfunnet etter covid19 er et hensyn som regjeringen gjerne ser at de kjøpende virksomhetene legger til grunn i sine anskaffelser. Betydningen av effektive offentlige anskaffelser er blitt understrekt, heter det, gjennom pandemien og nettopp det kan spille en betydningsfull rolle i landets økonomiske gjenåpning.

Viktig skal det også være å se til at valuta for pengene i offentlige anskaffelser dreier seg om å ha øynene rettet mot å sikre den best mulige miks av kvalitet og effektivitet fra leverandørenes side, slik at de leverer i pakt med kravene. Men regjeringen vil sende en tydelig beskjed om at kommersielle aktører og anskaffelsesteam innenfor den samlede offentlige sektoren ikke behøver å velge tilbudet med laveste pris. Enten det dreier seg om å etablere sin anskaffelsesstrategi, sette kontraktvilkår eller evaluere tilbud både kan og skal et bredt anlagt syn på valuta for pengene prege. Forbedring av sosial velferd og velvære.

Bli den første til å kommentere på "Dette skal britene prioritere i sine anskaffelser etter brexit"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.