I Skottland får 97% av leverandørene til det offentlige betalt innen 10 dager

Anbud365: SMB-tung ny, nasjonal anskaffelsesstrategi i SkottlandSkottland har lansert sin nye nasjonale anskaffelsesstrategi for perioden 2024 til 2028. På bildet Nick Ford, direktør for anskaffelser og eiendom i den skotske regjeringen.

Skriv ut artikkelen

97% av fakturaene fra leverandørene ble betalt innen 10 dager, melder de skotske sentralmyndighetene i en rapport om anskaffelser de helt eller delvis sto ansvarlig for 2020/2021. 94% av leverandørene hadde forpliktet seg til å betale sine medarbeidere mer enn offisiell minstelønn, og skotske SMB-er drar av gårde med godt over 80% av hva myndigheten bruker på innenlands kjøp.

Rapporten gir en oversikt over skotske myndigheters anskaffelsesaktivitet i perioden april 2021 til mars i fjor. Det dreier seg om sentralmyndighetenes kjernevirksomhet i tillegg til enkeltkontrakter og rammeavtaler som er et resultat av et nasjonalt samarbeid.

På samme måte som året før, var utfordringer knyttet til pandemien dominerende i anskaffelsesaktiviteten. I tillegg kom krigen i Ukraina som, heter det, hindret en gradvis gjenoppretting etter pandemien. Så vel utviklingen i energitilførsel og inflasjon førte til et sjokk som presset økonomien i retning av resesjon.

Risikovurderte 130 kontrakter

Et resultat av situasjonen var at den skotske sentraladministrasjonen gjennomførte en risikovurdering av 130 rammeavtaler og andre kontrakter med høy risiko og/eller verdi.

I rapportperioden administrerte anskaffelsesansvarlige i sentraladministrasjonen drøyt 450 eksiterende kontrakter som gjennom hel livsløpet har en antatt verdi på nær 66 milliarder norske kroner. Om lag 320 nye kontrakter kom til, og deres beregnede verdi var på nær 11 milliarder.

Deres beregninger peker i retning av at kontraktene og rammeavtalene sparte offentlig sektor for to milliarder i rapportperioden, og samtidig kjøpte det offentlige på de aktuelle kontraktene og rammeavtalene for 10% mer enn året før, nær 14 milliarder. Av de drøyt fem milliardene som sentraladministrasjonen alene kjøpte for i perioden gikk 44% til små og mellomstore leverandører.

Mer enn minstelønn

Det fremgår også av rapporten av 97% av fakturaene ble betalt innen 10 dager, 99% innen 30 dager. 94% av leverandørene hadde forpliktet seg på å betale i pakt med skottenes «Living Wage»-prosjekt, som går ut på å betale medarbeidere mer enn hva myndighetenes minstelønn tilsier.

En økende andel av det skotske offentlige myndigheter kjøper for, forblir i Skottland, fremgår det av rapporten. Og av dette beløpet igjen – nær to milliarder, går til små og mellomstore leverandører.

Det myndighetene betegner som kjernekontrakter, bidro i rapportperioden til å etablere om lag 430 nye jobber, 48 lærlingkontrakter, 33 arbeidsutplasseringer og 45 som fikk kvalifiseringsbevis.

Skotsk Doffin

I Skottland er det etablert en kontraktportal – en slags utvidet Doffin. Her kan bl.a. SMB-ere lettere få tilgang til kunngjøringene, samtidig som valgte hovedleverandører kan bruke portalen til å kunngjøre underleverandør-behov. I rapportperioden benyttet 490 ulike organisasjoner portalen Public Contracts Scotland til å kunngjøre drøyt 15 600 nye oppdrag. 18 880 leverandører fikk kontrakt i perioden.

Bli den første til å kommentere på "I Skottland får 97% av leverandørene til det offentlige betalt innen 10 dager"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.