Kombinerer besparelser og sosiale innsatser i sine anskaffelser

Anbud365: Kombinerer besparelser og sosiale innsatser i sine anskaffelserPå den internasjonale scenen blir Skottland sett på som en rollemodell andre land ønsker å etterligne, skriver Derek Mackay, minister for finans, økonomi og rettferdige arbeidsvilkår i den skotske regjeringen, i innledningen til den skotske årsrapporten om offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Skotske myndigheter har det siste året brukt milliarder (i norske kroner) på sosiale formål i sine offentlige anskaffelser, samtidig som de rapporterer store besparelser. Det dreier seg om reserverte kontrakter, kontrakter for bærekraftige lokalsamfunn og sysselsetting i en lang rekke småbedrifter. Dette fremkommer av en nylig publisert rapport, i seg selv et tiltak for å kaste lys over offentlige anskaffelser.

Den skotske regjeringen har nylig publisert sin årlige rapport om offentlige anskaffelser, «Scottish Government Procurement Annual Report». Den omfatter perioden januar 2017 til og med mars i år. Poenget med å utgi en slik rapport er ønsket om økt åpenhet, transparens og forståelse for hvorledes bruker og kan forbedre offentlige anskaffelser som en sosial og økonomisk løftestang.

Årlige rapporter om offentlige anskaffelser er forankret i den skotske innkjøpsreformen av 2014, senere konkretisert gjennom innkjøpsstrategien deres fra 2016. Sistnevnte strategidokument ble for øvrig oppdatert i mars i år, og skottene lover at neste årsrapport – for perioden april 2018 til og med mars 2019 – vil fortelle om utviklingen i lys av den oppdaterte strategien.

Spart det offentlige for 1,7 mrd

Foreliggende rapport forteller at de kontraktene som er inngått, har spart offentlig sektor for om lag 1,7 milliarder målt i norske kroner etter dagens kurs. Det fremgår også at små og mellomstore bedrifter i perioden har kapret kontrakter med sentralmyndighetene verd over 2, 6 milliarder norske kroner.

Nær 700 små og mellomstore underleverandører skaffet seg sysselsetting i leveringskjeden verd ytterligere 1,2 milliarder norske kroner. Av de 700 var to tredjeparter basert i Skottland.

Reserverte kontrakter

Den hittil største «reserverte kontrakten» ble tildelt i rapportperioden, verd over 86,6 millioner norske kroner. Kontrakten gikk til Fair Start Skottland hvis formål er å bidra til å finne og beholde jobber til funksjonshemmede og andre med vanskeligheter for å få seg jobb.

99% av de fakturaene som var gyldige, ble betalt løpet av ti dager, og bidro dermed til å få penger ut i økonomien så raskt som råd er, heter det i rapporten.

Forbedret lønns- og arbeidsvilkår

Det poengteres også at man gjennom sin anskaffelsespraksis bidro til å forbedre lønns- og arbeidsvilkår for de sysselsatte i de respektive leveringskjedene. De sysselsatte i 94% av kontraktene mottar nå lønn etter målsettinger lagt ned i et program for et rettferdig arbeidsliv.

Myndighetene har i perioden inngått åtte nye kontrakter til en verdi av nær 2,4 milliarder norske kroner med såkalte «community» klausuler. Det innebærer elementer i kontraktene som dreier seg om bærekraft, f.eks. rekruttering og jobbtrening, og utvikling av småbedrifter og sosiale entreprenører. I alt finnes nå 30 slike kontrakter i Skottland, til sammen verd omtrent 32 milliarder kroner.

I alle kontraktene som publiseres er det en klausul som tilsier at dersom man kommer over menneskehandel og – utnyttelse i leveringskjedene, kan kontraktene med leverandørene sies opp for brudd på sosial-, miljø- og arbeidslivslovgivning.

Bli den første til å kommentere på "Kombinerer besparelser og sosiale innsatser i sine anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.