Kraftfull SMB-satsing i nye britiske, «EU-frie» anskaffelsesregler

Anbud365: SMB-satsing i nye britiske, «EU-frie» anskaffelsesreglerEndringene som britene nå gjør, av de kompliserte EU-reglene og -reguleringene for offentlige anskaffelser, sikrer at mindre leverandører blir bedre i stand til å bringe «drive», oppfinnsomhet og innovasjon til myndighetene. Det sier Jeremy Quin, minister for Cabinet Office, den britiske regjeringens «stabsorgan» i en kommentar til at britene nå får sitt eget anskaffelsesregelverk (foto: Richard Townshend).

Skriv ut artikkelen

Snart får britene sine egne regler for offentlige anskaffelser – EUs byråkratiske reguleringer kastes på båten, slik britene selv presenterer endringene. Et hovedpoeng er å gjøre det lettere for småbedrifter – ikke minst startups -, samt frivillige og ideelle. En serie forenklingstiltak til beste for denne gruppen listes opp. I tillegg blir det enklere regler for krisesituasjoner. Leverandører som på tidligere oppdrag har gjort seg bort eller ikke vist respekt for menneskerettigheter i sin leveransekjede, har imidlertid ingen grunn til å glede seg.

Det britiske parlamentet hadde nylig sin annengangs behandling av de nye reglene, som innebærer at fire tidligere lover gjøres om til en. Det dreier seg om enklere, mer fleksible og mindre kompliserte regler, heter det, og det er småbedrifter, frivillige og ideelle som i første rekke skal dra nytte av endringene. Omstillingen river opp byråkratiske EU-reguleringer, slås det fast, og britene kan lage sitt eget innkjøpsregime som samtidig er i pakt med internasjonale forpliktelser. Det skal bli lettere for disse gruppene å konkurrere om de drøyt 3600 milliardene som sentralmyndighetene årlig kjøper for.

Endringene innebærer også mer fleksibilitet i forbindelse med krisesituasjoner, som pandemien. Da kan myndigheten reagerer raskere og med åpenhet nær vitale varer skal anskaffes. De nye reglene styrker også offentlige oppdragsgiveres mulighet til å utelukke leverandører som tidligere har underprestert på oppdrag, og som er innblandet i moderne former for slaveri – og slå videre ned på slik avskyelig praksis.

Tiltak for små og mellomstore

Best mulig valuta for pengen står fremdeles sentralt, men oppdragsgivere skal også i større grad kunne ta hensyn til sosiale og miljømessige forslag som leverandørene har å komme med.

Blant tiltakene til gunst for SMB-ene:

  • Tidligere og mer synlig varsling om kommende oppdrag, slik at bedriftene kan forberede seg bedre
  • En sentral plattform med kommende oppdrag fordelt på bransjer.
  • Etablering av ett nettsted der små og mellomstore bedrifter kan registrere sin interesse for oppdrag. I dag finnes en rekke slike registrerings-sider der interesserte leverandører må registrere seg før de kan levere tilbud.
  • Kutte unødvendige forsikringskostnader som leverandørene i dag må ta før de leverer tilbud.
  • En ny prosedyre – konkurransepreget, fleksible prosedyre – som vil sikre at det legges inn mer innovasjon i prosessen, til beste for mindre startups, f.eks. innenfor teknologi.
  • Styrker kravet om rask betaling, slik at leverandører i hele offentlig sektors leveransekjede får sin betaling innen 30 dager.
  • Regjeringens stabsorgan, Cabinet Office, har dessuten i disse dager laget et informasjonsdokument der fordelene av endringene løftes frem for fremtidige leverandører.

Bli den første til å kommentere på "Kraftfull SMB-satsing i nye britiske, «EU-frie» anskaffelsesregler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.