Sene betalere til SMB trues med å miste muligheten til offentlige kontrakter

Anbud365: Sene betalere til SMB trues med å miste muligheten til offentlige kontrakter-AParlamentsmedlem Oliver Dowden minnet forleden om at de britiske sentralmyndighetene iverksetter tiltak for at store leverandører skal gjøre opp fakturaer fra SMB-ere i tide.

Skriv ut artikkelen

Hvis du ikke har betalt SMB-leverandørene dine det meste av det de har fakturert deg innen 60 dager, risikerer du å miste mulighetene til å kapre kontrakt med det offentlige. Dette er beskjeden som er gått ut til de større – også de strategiske – leverandørene til sentralmyndighetene i Storbritannia og deres underliggende etater. Fra 1. september i år trer bestemmelsen i kraft.

Å få betalt til rett tid er kritisk for alle leverandører til offentlig sektor, heter det fra de britiske sentralmyndighetene. Spesielt gjelder det de mindre, som er ryggraden i den britiske økonomien. For mange småbedrifter er forskjellen mellom å vå betalt innen 60 dager og 90 dager vital. Store bedrifter er advart fra myndighetene side om at de må gjøre sin del, fremgår det.

For noen uker siden gikk en melding ut til om lag 10 000 leverandører til det offentlige om at de må betale sine leverandører eller bli stillet overfor å bli utestengt fra å vinne flere offentlige kontrakter. Blant de som har fått denne meldingen er alle sentralmyndighetenes strategiske leverandører.

Ifølge de nye reglene kan leverandører som slåss om offentlige kontrakter over 5 millioner pund (noe over 55 mill. norske kroner), som ikke kan dokumentere at de betaler 95% av fakturaene sine innen 60 dager, risikere å bli stengt ute fra konkurransene. Det betyr at de ikke får mulighet til å kapre slike kontrakter.

Flere SMB-ambisjoner på gang

Også andre ambisjoner er på gang, bl.a. at sentralmyndighetene innen frem dager skal ha betalt 90% av fakturaene fra små og mellomstore bedrifter. Og store, strategiske leverandører skal ha plikt på seg til å kunngjøre leverandørkjede-muligheter til en verdi av fem millioner pund på det offentliges Contracts Finder-side. Dette er en side der man kan søke informasjon om alle kontrakter til en verdi over 10 000 pund fra regjering og underliggende etater.

Det er også slik at leverandører som ikke får betalt innen oppsatt tidsfrist kan klage sin nød direkte til regjeringen gjennom Public Procurement Review Service, som er en offisiell kanal for klager innenfor offentlige anskaffelser. Tidligere ble denne klagekanalen kalt Mystery Shopper, som siden 2011 har hjulpet til å få farten opp på betaling av fakturaer knyttet til offentlige kontrakter til en samlet verdi av 6,7 millioner pund (noe over 74 mill. norsker kroner).

Bli den første til å kommentere på "Sene betalere til SMB trues med å miste muligheten til offentlige kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.