Sirkulærøkonomi: Skotske innkjøpere skal bli endringsagenter

Anbud365: Sirkulærøkonomi Skotske innkjøpere skal bli endringsagenterNick Ford er leder av Skottlands anskaffelses- og eiendomsdirektorat, som sorterer under landets finansdepartement. Direktoratet har nå lansert et nyt policy-notat med vekt på klima- og sirkulærøkonomi-hensyn i anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Skotske myndigheter skjerper kravet til å etterleve nasjonens ambisjoner når det gjelder klima og sirkulærøkonomi, spesielt på innkjøpsområdet. Klima-ambisjonene skal gjenspeiles i spesifikasjonene, og de valgte leverandørene må forplikte seg til aktivt å støtte en skarp prioritering. Kjøpelysten må under kontroll, og innkjøpsmiljølene får enda en oppgave: Bidra til å endre kultur og arbeidsmåte i hele virksomheten.

Skotske myndigheter sendte nylig ut et såkalt policy-notat der det oppfordres til kraft-innsats når det gjelder klima og sirkulærøkonomi – med spesiell vekt på de offentlige anskaffelsene. Formålet er å klargjøre forventningene til hvilke vurderinger som bør gjøres, skjerpe rapportering og fremheve hva lover og regler allerede krever av det offentlige når det gjelder å benytte mulighetene for økt miljøvelvære, som det heter.

Det legges vekt på at kraft-innsatsen forutsetter at alle løfter i flokk – det er ikke noe bare innkjøpere skal bidra med. Alle offentlige virksomheter skal sjekke – på sine områder – hva som kan gjøres i leveransekjedene. Bruk deres innflytelse, er appellen. Regjeringen minner imidlertid om at den har forpliktet seg til å kanalisere betydelige midler via offentlige anskaffelser for å bidra til overgang til en mer ressurseffektiv lavkarbonøkonomi.

Kjøpe nytt eller gjenbruke?

Spesielt myntet på de offentlige innkjøpsmiljøene peker regjeringen på at deres ansvar omfatter å vurdere av om man skal kjøpe nytt eller i stedet gjenbruke. I fall valget faller på å kjøpe, skal Skottlands klima-ambisjoner gjenspeiles i spesifikasjonene slik at anskaffelsen bidrar på best mulig måte til å etterleve ambisjonene. Det bør, heter det, vurderes om de kan kjøpe gjenbrukt i stedet for nytt og være åpne for om det finnes nye, andre tjenestemodeller som i tillegg kan være nyttige. Også fremtidige løsninger som er egnet i denne sammenhengen må man være på jakt etter, fremgår det av policy-notatet.

De som velges som leverandører, må forplikte seg til å aktivt støtte en skarp prioritering av klimabetraktninger, bidra til å nå en balanse mellom økonomi og sosialt og miljømessige utbytte. Livsløpspåvirkning er med – et inkluderer vurdering av påvirkning gjennom råvarer, leveranser og når produktets levetid er omme.

Styring av etterspørselen

Styring av etterspørsel fra inngåtte kontrakter er viktig når man skal jakte på utbytte i retning av sirkulærøkonomi. Ha oversikt over virksomhetens appetitt, som det formuleres i policy-notatet. Målstyring og begrensede kjøp gjennom kontraktene kan forhindre unødvendige kjøp av produkter med høy karbonpåvirkning, slik som sement, glass, jern, stål, aluminium, papp, papir, mat og drikke.

I notatet listes det opp fire punkter der handling kreves. Det dreier seg om å dele kunnskap og innsats for å forsikre seg om forankring hos ledere og budsjettansvarlige slik at de ivaretar sitt ansvar for å holde kontakt med innkjøperne tidlig i deres planlegging og utvikling av prosjektene. Formålet er å legge til rette for beslutninger om man skal kjøpe, hva man skal kjøpe, hvordan kjøpe og hvor mye man skal kjøpe.

Skape kultur og arbeidsmåte

Det må jobbes tverrsektorielt, slik av forpliktelsene til virksomhetens og dens forpliktende tidslinje når det gjelder klimaendringer hele tiden er på linje. Dette omfatter bl.a. virksomhetens overgang til lavutslipps-løsninger, inklusive leveransekjedene.

Det tilligger også innkjøpsmiljøene å bidra til å skape en kultur og arbeidsmåte som støtter oppunder sirkulærøkonomien og fremme strategiske avgjørelser når det gjelder styring av etterspørsel og kjøp av gjenbrukt.

Anskaffelsesstrategiene

Innkjøpsmiljøene oppfordres også til å tenke gjennom om deres egne strategier signaliserer til virksomheten for øvrig hvordan det bør prioriteres og inkludere klima og sirkulærøkonomi i sitt innkjøpsarbeid. I tillegg oppfordres de til å rapportere om arbeidet med å leve opp til myndighetens ambisjoner på området i virksomhetens årsrapporter. Hensikten er å vise hvordan anskaffelser kan støtte Skottlands svar på den verdensomspennende klimakrisen.

Bli den første til å kommentere på "Sirkulærøkonomi: Skotske innkjøpere skal bli endringsagenter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.