Skottland: Økende andel av innkjøp hos leverandører i utsatte områder og SMB

Anbud365: Skottland Økende andel av innkjøp hos leverandører i utsatte områder og SMBI 2021-2022 kjempet Skottland med virkningen av pandemien så vel som levekostnadskrisen. På den bakgrunn er det oppmuntrende med tall som viser hvordan offentlig sektors kjøpekraft bidro med milliarder til den skotske økonomien og støttet tusenvis av arbeidsplasser, heter det i en uttalelse fra den skotske finansministeren, Tom Arthur om årsrapporten om offentlige anskaffelser for perioden.

Skriv ut artikkelen

Små og mellomstore i Skottland dro i 2021-2022 av gårde med 55 pence av hvert pund som ble brukt til kjøp hos nasjonale leverandører. Nærmere 50% av de samlede anskaffelseskostnadene gikk til kjøp hos leverandører som holder til i Skottlands 60% mest utsatte områder. Både for sistnevnte og for SMB-ene er det en økning fra forrige periode. Dette fremgår av skottenes årlige innkjøpsrapportering.

Den skotske regjeringen er kommet med sin rapport – den femte årsrapporten – om økonomien i deres anskaffelser i perioden 2021 til 2022. Her heter det bl.a. at anskaffelsene skapte mer enn £13 milliarder i økonomisk aktivitet og bidro med £7,5 milliarder til Skottlands BNP i 2021-22. Den viser at i 2021-22 brukte det offentlige gjennom sine anskaffelser i løpet av året 16 milliarder pund, hvorav 8,9 milliarder pund brukt i Skottland.

SMB og utsatte områder

Små eller mellomstore bedrifter (SMB) i Skottland mottok 4,2 milliarder pund. Dette tilsvarer 55 pence for hvert pund brukt hos leverandører i landet – opp fra 51 pence i hvert pund året før. Totalt gikk 48,9 % av alle offentlige skotske anskaffelser – 4,3 milliarder pund – til leverandører basert i Skottlands 60 % mest utsatte områder. Året før var tallet 48,7 % – 3,9 milliarder pund – året før.

Procurement Reform (Scotland) Act 2014 tilsier at alle offentlige organer må vurdere og benytte mulighetene når de handler til å oppnå miljømessige, økonomiske og sosiale fordeler gjennom det de bruker på varer og tjenester. Offentlige organer inkluderer lokale myndigheter, universiteter, NHS (National Health Service) mv.

Til lokale leverandører

Av rapporten kan vi også lese at £3,8 milliarder (eller 43,3%) av anskaffelseskostnadene i Skottland gikk til leverandører med adresse i det lokale området der den kjøpende virksomheten holder til. 71 % av de 132 virksomhetene som rapporterte, dokumenterte hvordan de adresserte miljøvelferd og klimaendringer gjennom innkjøp.

Rundt 18 880 leverandører ble tildelt offentlige kontrakter gjennom portalen for offentlige kontrakter i Skottland (Public Contracts Scotland). Av disse var 78 % SMB. Det offentliges anskaffelser i 2021 – 2022 genererte rundt 130 000 årsverk, heter det i årsrapporten om skotske anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Skottland: Økende andel av innkjøp hos leverandører i utsatte områder og SMB"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.