Tilbud om Covid19-hjelp blir kriterium ved kontraktstildeling i Storbritannia

Anbud365: Tilbud om Covid19-hjelp blir kriterium ved kontraktstildeling i StorbritanniaDen britiske regjeringen legger fram tiltak som skal bidra til en større bredde av leverandører til statlige oppdrag, bl.a. koples gjenoppretting etter Covid-19-pandemien inn som kriterium. På bildet ansvarlig statsråd for regjeringens Cabinet Office, Julia Lopez, sammen med statsminister Boris Johnson. Cabinet Office omsetter gjerne regjeringens politikk i praktiske tiltak.

Skriv ut artikkelen

En leverandør som har noe å bidra med i å gjenoppbygge lokalsamfunn etter Covid19-pandemien vil fra kommende årsskifte stå sterkere i statlige anbudskonkurranser i Storbritannia. Dette er ett av leddene i lanseringen av en ny, såkalt sosialverdi-modell. Verdi for pengene er definert for snevert, mener den britiske regjeringen, begrepet er videre enn bare å omfatte pris.

I hovedsak er det fire pilarer i den britiske regjeringens sosialverdi-modell til bruk ved tildeling av offentlige kontrakter. I første omgang er de de sentrale innkjøpsorganisasjonene som skal benytte modellen.

Det skal legges vekt på om tilbudet inneholder:

  • Former for støtte og hjelp til samfunnet å komme seg igjen etter Covid-19, inkludert bl.a. å hjelpe lokalsamfunn til å lede og gjenopprette situasjonen etter pandemien:
  • Håndtering av økonomiske ulikheter, så som å få i gang næringsvirksomhet, jobber og kompetanse, i tillegg til å øke leveransekjedenes bærekraft.
  • Tiltak mot klimaendringer og reduksjon av avfall.
  • Drivere for like muligheter, inkludert å redusere sysselsettingsgapet som funksjonshemmede opplever. I tillegg kommer håndtering av ulikhetene i arbeidsstyrkens helse, velferd og integrasjon i samfunnet.

Verdi og leverandørbase

Poenget med denne modellen, som skal tre i kraft 1. januar 2021, er mest mulig verdi for skattebetalernes penger og samtidig bygge en mer bærekraftig og variert leverandørbase, heter det i meldingen fra den britiske regjeringen. Dette betyr at alle tilbydere, uaktet størrelse og type, vil bli vurdert om de evner å møte disse kravene – og dermed utvide arenaen for små og mellomstore virksomheter, start-ups, frivilligheten, sosiale entreprenører osv. Dette gjelder hele landet, også de delene som føler seg forlatt av sentralregjeringen.

Fra regjeringens side peker man på at altfor ofte legges alene pris til grunn for kontraktstildeling. Begrepet «verdi» er blitt snevert definert, uten å ta i betraktning andre viktige faktorer som lokale jobbmuligheter eler lærlingeplasser som en leverandør kan bidra med, omsorgen de visere for miljøet i deres forretningspraksis og antallet SMB-er som er involvert i den bredere leveransekjeden.

Bli den første til å kommentere på "Tilbud om Covid19-hjelp blir kriterium ved kontraktstildeling i Storbritannia"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.