12-punkt-innspill til bedre anskaffelsesstatistikk; vil ikke ha svensk Doffin

Anbud365: 12-punkt-innspill til bedre anskaffelsesstatistikk; vil ikke ha svensk DoffinKonkurrensverket skal være ansvarlig for å godkjenne og holde tilsyn med kunngjøringsdatabasene, heter det i deres høringsuttalelse til forslag om bedre statistikk for offentlige anskaffelser. På bildet generaldirektör Rikard Jermsten, Konkurrensverket (foto: Andreas Eklund).

Skriv ut artikkelen

Vår ordning med en nasjonal kunngjøringsdatabase, Doffin, står ikke høyt i kurs hos de svenske konkurransemyndighetene. Det fremgår av deres 12 punkts-innspill, til arbeidet med å forbedre svensk anskaffelsesstatistikk. Konkurrensverket slår fast at det ikke bør innføres en nasjonal kunngjøringsbase i offentlig regi, men oppgavene til statistikken må i stedet hentes fra de kommersielle kunngjøringsdatabasene.

Den svenske regjeringen sendte for en tid tilbake ut et høringsnotat med sikte på å få bedre kvalitet på statistikken for offentlige anskaffelser. I tillegg ønsket man bedre tilgjengelighet til statistikken i form av åpne data.

Konkurrensverket er i sin høringsuttalelse enig i hoveddelen i regjeringens forslag. Det stemmer godt med hva vi tidligere har tatt til orde for, skriver de, og oppsummerer sine synspunkter i 12 punkter:

 • det trengs en bedre statistikk for offentlige anskaffelser
 • de oppgavene som skal danne underlag for statistikken skal samles inn fra eksisterende kilder, først og fremst kunngjøringer
 • det bør ikke innføres en nasjonal kunngjøringsbase i offentlig regi, men oppgavene til statistikken må i stedet hentes fra de kommersielle kunngjøringsdatabasene.
 • alle kunngjøringer skal, etter gjeldende lovgivning, foretas i godkjente kunngjøringsdatabaser.
 • den som driver en kunngjøringsdatabase skal forplikte seg til – for statistikkformål – å levere ubearbeidende data fra kunngjøringene til den myndigheten som har ansvaret for den nasjonale anskaffelsesstatistikken.
 • det må innføres en plikt til å etterkunngjøre også ikke-direktivstyrte kunngjøringer.
 • Upphandlingsmyndigheten skal være statistikkmyndighet.
 • Upphandlingsmyndigheten som statistikkmyndighet skal ha hovedansvaret for en nasjonal database for statistikk på anskaffelsesområdet.
 • statistikkdatabasen skal inneholde opplysninger fra og om kunngjøringer om anskaffelser, men også inneholde andre opplysninger knyttet til anskaffelser.
 • innholdet i statistikkdatabasen, så langt det er mulig i forhold til eventuell spesialregulering, kostnadsfritt være tilgjengelig via internett som åpne data.
 • Konkurrensverket skal være ansvarlig for å godkjenne og holde tilsyn med kunngjøringsdatabasene.
 • statistikkansvarlig myndighet skal etablere indikatorer for bl.a. å beskrive konkurransen på anskaffelsesområdet. Oppdraget bør imidlertid gjennomføres sammen med andre berørte myndigheter.

Konkurrensverket legger til at de ut over dette ikke har noe imot forslaget om at Upphandlingsmyndigheten skal få i oppdrag å gjennomføre et pilotprosjekt om kunngjøringsplikt knyttet til innkjøpsverdien for offentlige virksomheter.

Bli den første til å kommentere på "12-punkt-innspill til bedre anskaffelsesstatistikk; vil ikke ha svensk Doffin"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.