13% av svenske kommuners totale utgifter går til kjøp fra private

Anbud365: 13% av svenske kommuners totale utgifter går til kjøp fra privateStrukturelle faktorer og politiske beslutninger er forklaringene bak den store forskjellen mellom hva svenske kommuner bruker på kjøp fra private, sier Magnus Johansson, Företagarnas ekspert på konkurranse og offentlige anskaffelser, i en kommentar til foreningens ferske undersøkelse om kommunekjøp (foto: Emilie Johansson).

Skriv ut artikkelen

Sveriges 290 kommuner bruker i snitt 13% av sine totale utgifter på kjøp fra private foretak, og landsgjennomsnittet er forbausende stabilt. Det viser en fersk undersøkelse, som også avdekker store forskjeller fra kommune til kommune – fra over 40% til under 2%. Topp tre som bruker mest til kjøp fra private ligger i Stockholm-området, mens det blant de kommunene som bruker mindre enn to prosent på slikt, er småkommuner.

Företagarna organiserer omkring 60 000 næringsdrivende i Sverige gjennom 25 lokalforeninger. Nå har foreningen sjekket utviklingen av kommunenes innkjøp fra private foretak mellom 2015 – 2019.

I snitt utgjør kommunenes kjøp fra private om lag 13% av virksomhetenes totale kostnader. Den kommunen som – målt i forhold til sine totale kostnader – som kjøper mest, er Täby, som ligger i Stockholms län og har mellom 65 000 og 70 000 innbyggere. Her utgjør 42% kjøp fra private næringsdrivende.

Fra Stockholms-området

Også nr. to og tre på listen, Solna og Österåker, ligger i Stockholms län, med hhv. En andel på 38 og drøyt 36% i kjøp fra private.

Tre kommuner bruker mindre enn 2% av sine totale kostnader til kjøp fra private: Vara (ca. 16 000 innbyggere) i Västra Götalands län, Ragunda (5000 – 6000 innbyggere) i Jämtlands län og Skinnskatteberg (4000 – 5000 innbyggere) i Västmanlands län.

Det gjennomsnittlige landsgjennomsnittet har ligget så å si fast i den undersøkte perioden, men noen kommuner har «klatret» på listen, mens andre har «falt». Höör kommune i Skåne län har økt andelen kjøp fra private fra 10 til 16%, mens Älvkarleby i Uppsala län har økt fra 8 til 14%.

Nedgang på åtte prosentpoeng

I tre kommuner – Vaxholm (Stockholms län), Åsele (Västerbottens län) og Ljusnarberg (Örebro län) – er imidlertid andelen falt med hele åtte prosentpoeng mellom 2015 og 2019.

Ti år etter at Sverige fikk sin lov om valgfrihet er det bare 128 av landets 290 kommuner som har tatt den i bruk. Noen har til og med gått bort fra den, hvis formål er å gjøre det lettere for private foretak å medvirke via en anskaffelse.

Struktur og politikk

Magnus Johansson, Företagarnas ekspert på konkurranse og offentlige anskaffelser, kommentere undersøkelsesresultatene slik:

-En del av forskjellene mellom de respektive kommunenes prosentvise andel av kjøp fra private kan henføres til strukturelle faktorer. Viktigere er likevel politiske beslutninger om kommunene skal konkurranseutsette innkjøp eller selv utføre oppgavene i egenregi.

Bli den første til å kommentere på "13% av svenske kommuners totale utgifter går til kjøp fra private"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.