97 000 SMB selger årlig i snitt for 1,4 mill til svenske kommuner

Anbud365: 50% av svenske SMB-ere: Det er blitt mer komplisert å delta i offentlige anbudMagnus Johansson er Företagarnas ekspert på offentlige anskaffelser og konkurranse. Han er forfattere av rapporten fra undersøkelsen om offentlige anskaffelser og småbedrifter i Sverige (foto: Oskar Omne).

Skriv ut artikkelen

I gjennomsnitt selger 97 000 små og mellomstore leverandører årlig for 1,4 millioner hver til svenske kommuner. Det viser en fersk undersøkelse i regi av en av Sverige største organisasjoner for bedrifter, Företagarna. Stockholm gjør de største, samlede lokale kjøpene, men en kommune med om lag 8000 innbyggere er best på lokale kjøp pr. innbygger. Företagarna raser over at 19 av 290 kommuner ikke har svart på undersøkelsen, og liker ikke direkteanskaffelser. Større transparens etterlyses.

Det er interesseorganisasjonen Företagarna i Sverige – med om lag 60 000 bedrifter som medlemmer – som har gjennomført undersøkelsen, som bygger på oppgaver fra 271 av de 290 kommunene. De årlige anskaffelsene disse kommunene gjør fra SMB-foretak – her med færre enn 250 ansatte – utgjør 137 milliarder kroner. Fra større selskaper kjøpes det årlig inn for 97 mrd, viser undersøkelsesrapporten.

Kjøpene gjøres fra 97 000 små og mellomstore foretak – og fra om lag 5000 store. I gjennomsnitt selger en SMB-leverandør for 1,4 millioner kroner pr. år til kommunal sektor. Gjennomsnittet for de store er 21 millioner pr. foretak, fremgår det av rapporten. Det er imidlertid store innkjøp som trekker opp. I 13 av 20 bransjer er medianverdien for kommunenes betalinger til SMB-ere mindre enn 100 000.

Handel og konsulenter

Kommunene kjøper fra flest antall SMB-ere i bransjer som handel og konsulenter. I majoriteten av bransjene står 10% av SMB-ene for hele 85-90% av kommunens samlede kjøp fra denne kategorien. Innen finans og forsikring er det hele 94%.

Blant spørsmålene er også omfanget av anskaffelser som gjøres lokalt. Her topper Stockholm, som årlig kjøper for drøyt 20 mrd av lokale. Også Göteborg og Malmö gjør årlige, lokale kjøp på over 10 mrd hver. Referanseåret er 2020 for 220 kommuner, 2019 for 40 kommuner og 2018 for 11 kommuner.

Kjøper mest fra SMB

Tilsvarende referanseår er det for de som kjøper mest fra SMB-ene. Også her er Stockholm, Göteborg og Malmö øverst, med hhv 15,4, 12,2 og 7,6 mrd. Kommunene Gällivare (ca. 8400 innbyggere) og Kiruna kommune (ca. 23 000 innbyggere) kjøper inn mest per innbygger.

19 kommuner har ikke besvart spørsmålene fra Företagarna, som i den forbindelse retter skarp kritikk mot dem. Organisasjonen ber om at det må bli slutt på hemmelighetskremmeriet – enten det er en enkelt kanelbolle eller et komplisert veiprosjekt er det fremdeles være felles skattemiddel som benyttes, heter det.

Større transparens

Företagarna etterlyser også større transparens omkring direkteanskaffelser. Informasjon om hvordan og hvorfra kommunene kjøper, er aldeles for vanskelig tilgjengelig, skriver organisasjonen. Det betyr en svikt på transparens omkring hvilke forretningsmuligheter som finnes for foretakene og en er et stort hull med mangel på kunnskap om hvordan skattepengene forvaltes.

Bli den første til å kommentere på "97 000 SMB selger årlig i snitt for 1,4 mill til svenske kommuner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.