Ambisiøse mål for anskaffelses-nettverk med menneskerettigheter i fokus

Anbud365: Ambisiøse mål for anskaffelses-nettverk med menneskerettigheter i fokusInnkjøpssjef Ragna Forslund, Region Stockholm, leder styringsgruppen i nettverket Hållbar upphandling, som har lagt frem ambisiøse planer for bærekraftige anskaffelser i årene fremover.

Skriv ut artikkelen

Nettverket som Sveriges regioner har når det gjelder bærekraftige anskaffelser, har satt seg ambisiøse mål for innsatsen frem mot 2030. Nettverkets arbeidet er i første rekke konsentrert om anskaffelser til sykehusene. Tanken bak nettverket er at når man er sammen, kan man oppnå flere resultater når det gjelder menneskerettigheter og miljø i leveringskjeden. Nå skal samarbeidet intensiveres, dialogen med markedet styrkes og informasjonsspredningen få tyngre vekt.

Sveriges regioner samarbeider gjennom nettverket Hållbar Upphandling, der så vel miljøsjefer som innkjøpssjefer deltar – og utgjør styringsgruppen i nettverket. Internasjonalt drives et strategisk samarbeid med bl.a. Sykehusinnkjøp i Norge. Hållbar upphandling bidrar til å redusere risiko for virksomhetene gjennom økt åpenhet og sporbarhet i forsyningskjedene, samt effektiv risikohåndtering.

Avsløring i 2007 av barnearbeid i Pakistan knyttet til kirurgiske instrumenter føre til kritikk mot de svenske regionene, som noen år etter etablert det nasjonale nettverket Hållbar upphandling. Sammen har de derfra i fellesskap innført bærekraftige anskaffelsesmetoder for å redusere negativ påvirkning på mennesker og miljø. Agenda 2030 og FNs veiledende prinsipper for foretak og menneskerettigheter er ledesnoren.

Programerklæring

Nettverket utviklet nylig en programerklæring som innebærer en ambisjonsøkning når det gjelder det nasjonale samarbeidet fra og med 2023. Visjonen er uttrykt slik: Velferd gjennom verdensledende bærekraftig anskaffelser.

Strategien som skal lede til oppfyllelse av visjonen, har tre hoveddeler: Mobilisering, samarbeid og kunnskapsspredning. Skal Sveriges 2030-mål nås, heter det, må samarbeidet mellom Sveriges regioner intensiveres og innkjøpsavdelingene må gis de rette forutsetningene. Blant annet må det til mer kraftfulle verktøy for bærekraftige anskaffelser.

Dialog med markedet

Gjennom å innhente kunnskap fra markedets aktører kan innkjøpsavdelingene stille tydeligere krav til utvikling av innovative bærekraftige løsninger, heter det. Når det gjelder det internasjonale samarbeidet slås det fast at Sveriges regioner fortsatt skal utvikle dette og delta i pilotprosjekter og partnerskap med sikte på å utvikle strategier for bærekraftige anskaffelser.

Dialogen med de ideelle organisasjonene er viktig som en del av omverdensanalyse og risikovurdering. Derfor skal informasjonsinnhentingen fra og samarbeid med de ideelle økes, heter det i strategidokumentet til nettverket Hållbar upphandling.

Spre kunnskap

Organisasjonene som inngår i nettverket har en sentral rolle i å spre kunnskap til politikerne og administrasjonene i regionene, slås det fast. I tillegg skal kunnskap gjøres tilgjengelig til innbyggerne – kunnskap og informasjon som tydeliggjør den verdien som arbeidet med bærekraftige anskaffelser skaper og som vises på virkningene for mennesker og miljø.

Bli den første til å kommentere på "Ambisiøse mål for anskaffelses-nettverk med menneskerettigheter i fokus"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.