Ambisiøse svenske kommuner vil ha hjelp til mer effektive miljøkrav

Anbud365: Ambisiøse svenske kommuner vil ha hjelp til mer effektive miljøkravGunilla Glasare, sjef for avdelingen fot tilvekst og samfunnsbygging i Sveriges Kommuner och landsting (SKL), forventer at Upphandlingsmyndigheten forbedrer sin støtte til klimasmarte innkjøp (foto: Hans Alm).

Skriv ut artikkelen

Svensk kommunal sektor viser ambisiøse miljøtakter. De er ikke fornøyd med den hjelp og støtte de får fra den statlige virksomheten som har som oppgave å bidra med slikt. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har latt denne støtten granske, og konklusjonen er at mange av de bærekraftskriteriene som finnes der, er uaktuelle og ofte ikke ambisiøse no. Flere grep foreslås.

SKL er søsterorganisasjon til KS her hjemme. I et brev til Upphandlingsmyndigheten peker SKL på at kommuner, landsting (fylkeskommuner) og regioner har høyere forventninger til støtten fra Upphandlingsmyndigheten. Imidlertid møter ikke de bærekraftskriteriene som Upphandingsmyndigheten har i sin database, disse forventningene.

SKL har latt Miljöinstitutet IVL granske den støtten Upphandlingsmyndigheten gir offentlige aktører på dette området. Denne granskingen viser at mange av kriteriene er uaktuelle og ofte ikke ambisiøse nok til å bidra til miljøutvikling i kommuner, landsting og regioner, heter det. Mer enn halvparten av kriteriene er fra 2014 eller er enda eldre. To av tre er bare på såkalt basisnivå, som ikke bidrar til å drive på forbedringer hos leverandørene.

På denne bakgrunn reiser SKL fem krav til Upphandlingsmyndigheten. Det første er å holde kriteriene oppdatert. Miljøutviklingen går fort og kriterier som ikke er oppdatert på fire år, trengs å gjennomgås, slik at det som er foreldet kan fjernes, fremholder SKL.

Opp med ambisjonsnivået

Upphandlingsmyndigheten blir også bedt om å høyne ambisjonsnivået. Kom med flere forslag til hvorledes offentlige aktører kan stille krav som bidrar til å drive frem mer miljøvennlige varer og tjenester, oppfordrer SKL i sitt brev.

De ber likeledes om at man prioriterer de krav som gir den største miljøeffekten. Det er vanskelig å vite på hvilke produktområder høyere krav bør stilles, og innenfor hvilke grupper og områder det eventuelt kan være motiverende nok med et lavere nivå målt etter miljøpåvirkning eller miljøeffekt. Likeledes er det et behov for detaljert støtte hva gjelder mer spesifikke anvisninger som verifisering og oppfølging av de kriterier Upphandlingsmyndigheten foreslår.

Innenfor omsorgssektoren

SKL er også opptatt å få frem flere bærekraftskriterier innenfor helse og omsorg, først og fremst innenfor forbruksmateriell. Likeledes bør kriteriene for medisinsk-teknisk utstyr oppdateres. Kravene bør også, skriver SKL, formuleres etter produktenes kvalitet og miljøprestasjoner. Det er ikke alltid tilfelle i dag.

I tillegg oppfordres det til samarbeid med kommuner, landsting og regioner gjennom å involvere dem tidlig i prosessen med å utvikle nye bærekraftskriterier. Det gjelder å skaffe seg bra plattformer for dialog, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Ambisiøse svenske kommuner vil ha hjelp til mer effektive miljøkrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.