Anskaffelsen var ikke over før alle kontraktene var undertegnet

Anbud365: Anskaffelsen var ikke over før alle kontraktene var undertegnetKammarrätten i Göteborg tok standpunkt i en klagesak til når den konkrete anskaffelsen egentlig var over.

Skriv ut artikkelen

Klagesaken må stoppes, fordi 45 av de aktuelle 63 avtalene allerede er undertegnet, mente en offentlig oppdragsgiver i Sverige. Men kammarrätten som hadde klagesaken til behandling, var av en annen oppfatning. Ikke før alle avtalene var inngått, er anskaffelsesprosessen avsluttet – det fremgår av konkurransegrunnlaget som lå til grunn for anskaffelsen, konkluderte domstolen.

Den svenske saken hadde sitt utgangspunkt i at en offentlig virksomhet skulle inngå avtale for et stort antall kommuner. Det gjaldt rekruttering, støtte, utdannelse og veiledning til familiehjem og daghjem for barn og unge. Saken gikk for Kammarrätten i Göteborg.

En av tilbyderne, som ikke oppfylte kvalifikasjonskravene, klaget og hevdet at tildelingsbeslutningen måtte oppheves. Grunnene som ble oppgitt, var regelverket var brutt ved feilaktig å forkaste hans tilbud og anmode om kompletteringer via e-post og ikke ve då bruke det elektroniske verktøyet. Hverken förvaltningsrätten eller kammarrätten gav klageren medhold. Domstolene mente at oppdragsgiveren ikke hadde forbrutt seg mot lovverket på en måte som gjorde at tilbyderen hverken hadde vært skadelidende eller risikerte å bli det.

Når er en anskaffelse avsluttet?

Det var i forbindelse med tilbyderens klage over beslutningen i förvaltningsrätten til kammarrätten at poenget med når en anskaffelse er avsluttet, kom opp. Oppdragsgiveren opplyste nemlig at 45 av de totalt 63 tildelte kontraktene i saken var inngått etter at karensperioden var løpt ut, og på den bakgrunn mente han at klagesaken måtte avvises.

Kammarrätten kom imidlertid at den omstendighet at det er inngått avtaler med noen, men ikke alle valgte leverandører, innebærer at anskaffelsen ikke kunne anses for avsluttet.  Bakgrunnen for konklusjonen var utformingen av konkurransegrunnlaget. Her fremgikk det at samtlige leverandører som oppfylte kvalifikasjonskravene og blir godkjent i evalueringen, skulle godkjennes og tilbys å tegne avtale. I tillegg var det gjort klart at godkjente leverandører skulle rangeres etter pris og at leverandørenes avtaler ikke skulle være avhengig av hverandre.

Dermed ble oppdragsgiverens innvendinger forkastet, klagen ble behandlet og fikk samme skjebne som oppdragsgiverens forsøk på å stoppe saken.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsen var ikke over før alle kontraktene var undertegnet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.