Avviser blankt «gevinsttak» for private i offentlig velferdstjeneste

Anbud365: Avviser blankt «gevinsttak» for private i offentlig velferdstjenesteFungerende generaldirektør i Konkurrensverket i Sverige, Karin Lunning, mener at å la private foretak overta oppdrag uten konkurranseutsetting, ikke i det hele tatt behøver føre til økt effektivitet eller bedre kvalitet.

Skriv ut artikkelen

Forslaget i Sverige om «gevinsttak» for private som utfører velferdstjenester for det offentlige blir blankt avvist av de svenske konkurransemyndighetene, Konkurrensverket. Det er ingen påvist grunn til det, heter det i høringsuttalelsen deres – i hvert fall ikke der kontrakt er tildelt etter reglene om offentlige anskaffelser.

Den svenske regjeringen gav Välfärdsutredningen i oppdrag å foreslå nytt regelverk for offentlig finansiering av privat utførte velferdstjenester. Formålet var å sikre at offentlige penger ble benyttet som forutsatt og at eventuelle overskudd som hovedregel skulle tilbakeføres til den virksomheten som hadde generert overskuddet. Tidligere kommunalråd i Malmø, Ilmar Reepalu, har ledet utredningen.

«Gevinsttak»

Utredningen kom med forslag om at private som driver offentlig finansierte velferdstjenester i Sverige, kan få tak («gevinsttak») på hvor stort deres driftsresultat kan være.

I sin høringsuttalelse konstaterer Konkurrensverket at det etter deres vurdering ikke finnes begrunnelse for å regulere gevinstene i helse– og omsorgssektoren. Forslaget om «gevinsttak» avvises derfor av de svenske konkurransemyndighetene. I hvert fall, heter det, bør forslaget ikke omfatte kontrakter som er tildelt etter reglene for offentlige anskaffelser.

Viser ikke at det er «overgevinster»

Utredningen viser ikke, fremgår det av høringsuttalelsen, at det finnes «overgevinster» eller utvelgelsesproblemer på de velferdsmarkedene der oppdrag tildeles etter konkurranseutsetting.

Konkurrensverket går også imot forslaget om at velferdstjenester som i verdi ligger lavere enn terskelverdiene, skal unntas fra anskaffelsesreglene. Mer sympati har de derimot for forslaget om å innføre en mulighet til å reservere anskaffelse av velferdstjenester til de foretak som investerer gevinster i virksomheten.

Å anskaffe varer og tjenester i konkurranse kan være en måte for statlige og kommunale myndigheter å utnytte skatteinntektene mer effektivt og å drive virksomheter med høy kvalitet og lavere kostander enn å produsere alt i egen regi, fremholder Konkurrensverket. Å la private foretak overta oppdrag uten konkurranseutsetting behøver derimot ikke i det hele tatt føre til økt effektivitet eller bedre kvalitet.

Bli den første til å kommentere på "Avviser blankt «gevinsttak» for private i offentlig velferdstjeneste"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.