Bærekraftige matvarer behøver ikke koste mer

Anbud365: Bærekraftige matvarer behøver ikke koste merUpphandlingsmyndigheten, her ved generaldirektør Inger Ek, har studert innslaget av bærekraftige matkjøp i offentlige anskaffelser i Sverige.

Skriv ut artikkelen

Matvarer som tilfredsstiller bærekraftskriterier behøver ikke koste mer enn produkter som ikke gjør det. Strategisk innkjøpsarbeid synes m.a.o. å lønne seg. Dette fremkommer av en fersk studie som svenske Upphandlingsmyndigheten har publisert. I studierapporten blir det også konkludert med at status for andelen bærekraftige matvarer i offentlige innkjøp i Sverige er relativt bra.

Upphandlingsmyndigheten har samlet sine funn i rapporten «Matnyttigt och samhällsnyttigt Rapport om hur strategiska offentliga inköp av livsmedel bidrar till samhällsnytta RAPPORT 2021:1». I studien har de lagt til grunn innkjøpsstatistikk for årene 2016-2019.

En interessant indikasjon fra studien er at produkter som oppfyller bærekraftskrav ikke behøver å koste mer enn produkter som ikke gjør det. Strategisk innkjøpsarbeid synes å lønne seg, heter det, både i form av produkter som oppfyller bærekraftskrav og i form av lavere kostnader. Bærekraftskravene det vises til, er utviklet av Upphandlingsmyndigheten.

Grundig forarbeid

Dersom den kjøpende organisasjonen gjør et grundig forarbeid i behovs- og markedsanalysen, arbeider målrettet og får med rette ytelseskrav til produktet, virker det som om prisen på matvarer som oppfyller bærekraftskravene, ikke er høyere enn på produkter som ikke gjør det.

Upphandlingsmyndigheten viser i rapporten også omsorg for den administrative belastningen for leverandører, samtidig som det legges vekt på å få til en formålstjenlig måte å stille krav på. Anbefalingen er å stille krav til et enkeltprodukt når innholdet av en spesifikk råvare i et produkt overstiger 10 eller 20%, avhengig av råvare. Det er i øyeblikket hverken ønskelig eller mulig at 100% av de innkjøpte produktene skal oppfylle bærekraftskriterier, understreker Upphandingsmyndigheten.

Er relativt bærekraftige i dag

Produkter kan imidlertid også oppfylle bærekraftskriteriene uten at dette kan identifiseres i innkjøpsstatistikken som er lagt til grunn i studien. På den bakgrunn er det Upphandlingsmyndighetens vurdering at de offentlige matinnkjøpene allerede i dag er relativt bærekraftige med en andel på 60% innkjøpt med et eller annet bærekraftskriterium. Andelen kan økes om nye produktområder utvikles, eksempelvis spesifikke produktområder for vegetabilske proteiner og drikker.

Når det gjelder innslaget av økologiske produkter i de offentlige matinnkjøpene, viser statistikken en avtagende økning. Nå ligger andelen på ca. 40% i verdi, litt høyere i volum. Blant mulige forklaringer på at trenden er avtagende, er at det kan ha skjedd et skifte fra økologiske til nærproduserte produkter. Det kan også være redusert interesse for animalske produkter, og det er også registrert at enkelte kommuner mener at besparelser kan gjøres ved å redusere andelen økologiske matkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Bærekraftige matvarer behøver ikke koste mer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.