Bare en av tre svenske kommuner publiserer sine langsiktige anskaffelsesplaner

Anbud365: Bare en av tre svenske kommuner publiserer sine langsiktige anskaffelsesplanerDet svenske konsultforetaket TeneliusHolm, her ved Lotta Edholm, Håkan Tenelius og Stefan Holm (f.v.), har sjekket kommune-Sveriges publisering av sine langsiktige anskaffelsesplaner (foto: Mats Edman).

Skriv ut artikkelen

Antallet svenske kommuner som offentliggjør hvilke planer de har for kommende anskaffelser er opp fra 2020. Fortsatt er det imidlertid bare en av tre kommuner som på den måten forteller næringslivet hva de kan regne med av mulige oppdrag i årene fremover. Dette fremgår av en fersk undersøkelse. For de svenske regionene er bildet det samme. Konsulentselskapet bak undersøkelsen har på bakgrunn av resultatene åtte anbefalinger å komme med – hvorav sju er relevant også her hjemme.

TeneliusHolm er et svensk konsulentforetak med offentlige anskaffelser som spesiale. For andre gang har foretaket undersøkt hvor mange av kommunene og regionene i Sverige som publiserer sine anskaffelsesplaner. Undersøkelsen ble gjort i oktober i år.

Av Sveriges 290 kommuner er det bare 93 som publiserer sine langsiktige planer om anskaffelser. I 2020 var det 62 kommuner som gjorde det, ifølge tilsvarende undersøkelse. Noen kommuner (56) har besluttet å begynne med slik publisering i løpet av høsten eller neste år, og en del kommuner gjennomfører sine anskaffelser i samarbeid med andre kommuner. Til en viss grad publiserer disse innkjøpssamarbeidene sine planer, heter det.

Bildet er det samme når det gjelder regionene – seks regioner, deriblant de tre største, publiserer sine langsiktige anskaffelsesplaner, ni gjør det ikke og seks har planer om å gjøre det.

Mange grunner

Det er mange og ulike forklaringer bak hvorfor så få kommuner og regioner publiserer slik planer: Mangel på langsiktighet, innkjøpsenheten har ingen strategisk rolle, igjen korinert publisering der kommuner og regioner anskaffer sammen, og noen av kunngjøringsdatabasene åpner ikke for publisering av langsiktige anskaffelsesplaner. Om det er en stor eller liten kommune gjør ingen forskjell.

Åtte anbefalinger

Med utgangspunkt i undersøkelsen med tilhørende analyse gir konsulentforetaket noen anbefalinger:

  • Publiser anskaffelsesplaner, helst med et par år fremover.
  • Publiser anskaffelsesplaner selv om det ikke er helt spikret når anskaffelsen skal gjennomføres. Før eller siden kommer de og ta har aktuelle tilbydere fått forberedt seg.
  • Publiser anskaffelsesplanene selv om ikke listen over kommende anskaffelser ennå er helt klar- vis frem hva som er og kompletter etter hvert.
  • Ta en aktiv beslutning på politisk nivå, gjerne i kommune-/regionstyret, om å publisere anskaffelsesplaner.
  • Publiser kommunens/regionens samtlige kommende anskaffelser i anskaffelsesplanen. La ingen del av forvaltningen, for eksempel kommunens selskap, håndtere anskaffelsesinformasjon på egen hånd. Sjekk at informasjonen i anskaffelsene også er lett tilgjengelig for små foretak.
  • Kommuner som samarbeider med andre kommuner, bør likevel publisere sine anskaffelsesplaner på egen hjemmeside.
  • En av kunngjøringsdatabasene publiserer også planlagte anskaffelser – det burde også alle andre kunngjøringsdatabaser gjøre.
  • Sørg for å lære opp politikerne om anskaffelser. Å gjøre anskaffelser kan være et verktøy for å virkeliggjøre sin politiske agenda.

Bli den første til å kommentere på "Bare en av tre svenske kommuner publiserer sine langsiktige anskaffelsesplaner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.