Ber om bedre forutsetninger for konkurranseutsetting av arbeidsformidling

Anbud365: Ber om bedre forutsetninger for konkurranseutsetting av arbeidsformidlingI en nylig fremlagt rapport presenterer den svenske arbeidsgiverorganisasjonen Almega og et par av deres bransjeforeninger en serie forslag til en mer effektiv konkurranseutsetting av arbeidsformidling med betydelig høyere resultatfokus enn i dag. På bildet Anna-Karin Hatt, adm.dir. i Almega (foto: Åsa Ellsäter).

Skriv ut artikkelen

Til lesere, kunder og øvrige kontakter. Anbud365.no gjennomgår for tiden en re-etablering og oppgradering. Det kan føre til at siden så lenge ikke fungerer som den skal. Vi beklager det. Vi arbeider intenst for å få den til å fungere som den skal igjen. Dersom noen, som følge av denne midlertidigheten, lider skade av noe slag, ber vi om at det tas kontakt på epost redaksjonen@anbud365.no.

Modellene for konkurranseutsettingen av arbeidsformidling i Sverige preges fremdeles av visse barnesykdommer og de kompletterende aktørene har ikke fått de beste forutsetningene for å levere gode resultater. Dette fastslår arbeidsgiverorganisasjonen Almega i en fersk rapport. I rapporten tar organisasjonen til orde for en rekke forbedringer av konkurranseutsettingen, bl.a. med en ny kompensasjonsmodell der leverandørene i høyere grad får betalt etter resultat, fremdrift og vellykket jobbmatching.

Almega, som er en del av Svenskt Näringsliv, har 11 000 medlemsbedrifter der over en halv million mennesker arbeider. Foreningen er en arbeidsgiverorganisasjon innenfor tjenestesektoren og medlemsbedriftene representerer et sekstitalls ulike bransjer. For kort tid siden la Almega fram en rapport om styrket kompetanse, «Reformerad Arbetsförmedling».

Ikke de beste forutsetningene

I rapporten heter det bl.a. at Arbetsförmedlingen er stadig blitt mer konkurranseutsatt med det for øyet å øke de arbeidslediges valgmuligheter og innflytelse. I tillegg er det viktig å få fram flere nye løsninger for en mer effektiv overgang til arbeidet. Det finnes indikasjoner på at de kompletterende aktørene har bidratt til å heve de arbeidslediges søkeaktivitet og få dem til å nærme seg arbeidsmarkedet. Men, fremholder Almega, konkurranseutsettingen er ikke gjennomført på en måte som skaper forutsetninger for de beste resultatene. Vilkårene for de kompletterende aktørene har vært usikre og incitamentene til å levere langsiktige kvalitative resultater har vært for svake.

Overlate ansvar til markedets aktører

Konkurranseutsettingen bør fortsette. Det vil være ødeleggende å trekke seg fra den veien man har slått inn på, poengteres det i Almega-rapporten. Foreningen ser det derfor slik at det er tid for å overlate ansvaret for selve gjennomføringen av de arbeidsmarkedspolitiske tiltakene til markedets aktører. De kompletterende aktørene bør gis muligheter til å gjøre mer og til å komme inn tidligere i prosessen. De bør gis muligheter til å bli hovedaktører i gjennomføringen av utdannings-, validerings-, veilednings- og jobbmatching-tiltak. Deres oppdrag må også utvikles slik at det blir mer innrettet mot jobbmatching.

Bli den første til å kommentere på "Ber om bedre forutsetninger for konkurranseutsetting av arbeidsformidling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.