Det offentlige prioriterer kjøp av svensk kjøtt i tørkekrisen i Sverige

Anbud365:Det offentlige prioriterer kjøp av svensk kjøtt i tørkekrisen i SverigeEn rekke kommuner og regioner i Sverige prioriterer nå å kjøpe svensk når de skal kjøpe kjøtt – og noen tenker dessuten på å gjøre nødkjøp og kjøpe kjøtt til frysing, alt på grunn av tørkekrisen som har rammet jordbruket i vårt naboland(foto: Kennerth Kullman /Scanstockphoto.com).

Skriv ut artikkelen

I EU-landet Sverige kommer svensk kjøtt til å bli prioritert i en lang rekke offentlige matvare-anskaffelser i måneder fremover. Merkostnaden kommer til å løpe opp i mange millioner kroner fordi svenske kjøtt er dyrere. Formålet er å trå til med hjelp til tørkerammet landbruk og å forhindre at mengder med god kjøttmat rett og slett blir kastet som følge av nødslakt.

I likhet med her hjemme har det i Sverige vært uke på uke med sommervær, men tørken skaper store problemer for landbruket. Det gjelder ikke minst tilgang på fôr. Mangel på fôr kan føre til nødslakt. Det er bakteppet for at flere kommuner og regioner i vårt naboland griper til offentlige anskaffelser av matvarer for å bidra til å avhjelpe krisen.

For mange av områdene i Sverige er jordbruk en svært viktig næringsvei med mange arbeidsplasser. Da vil offentlige myndigheter stille opp slik at videre drift blir mulig. Ved å kjøpe svensk kjøtt sørger man også for at slaktet går til mat og ikke til spille.

Økt kjøp av svensk kjøtt

Myndighetene sjekker om dagens rammeavtaler for anskaffelse av matvarer åpner for økt kjøp av svensk kjøtt. I avtalen som Region Jämtland Härjedalen har, er det f.eks. adgang til bare å kjøpe svensk kjøtt. Det er kjøtt til to folkehøyskoler og et sykehus det dreier seg om.

Det er også et prisspørsmål, ettersom svensk kjøtt er dyrere. Der det er aktuelt, ordnes det gjennom å omfordele på sine budsjetter. Ettersom det dreier seg om en, trolig, begrenset periode tenker representanter for myndighetene som har stått frem i svensk presse at det er en liten stand sammenliknet med hva som tap av jordbruksvirksomhet skulle bety.

Mer skånsk kjøtt i Skåne

I Region Skåne sjekker man nå mulighetene for å kjøpe inn mer skånsk kjøtt – til sykehus og til nedfrysing.

I Nord-Sverige har Luleå kommune økt sine innkjøp av svensk kjøtt til skolematen vesentlig. Herfra heter det at dette også er i pakt med deres ambisjon om å øke andelen nærprodusert skolemat. Nåværende avtale går ut i november i år, men i forberedelsene til den nye avtalen legger man til grunn også der prioritering av svensk kjøtt. Ifølge svensk presse står svenske gårder for om lag 60% av kommunens kjøttinnkjøp. Merkostnaden er anslått til noen millioner kroner, som det er skaffet budsjettrom for.

Støttekjøp fra lokale

En annen kommune, Flen, har som målsetting at de i høst bare skal servere svensk kjøtt i førskolene, skolene og i omsorgsboliger. Kommunen har gjort avtale med leverandøren de har avtale med, om at han sørger for støttekjøp fra lokale produsenter. Da deres nåværende avtale løper ut 1. november i år, forsikrer de seg om at den nye avtalen også åpner for å kunne handle spesifiserte volumer fra lokale produsenter.

(Kilder: Upphandling24.se og Inkopsradet.se).

Bli den første til å kommentere på "Det offentlige prioriterer kjøp av svensk kjøtt i tørkekrisen i Sverige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.