Eksplosiv økning i svenske kommuner som stiller sosiale krav

Anbud365: Eksplosiv økning i svenske kommuner som stiller sosiale kravOm lag 53 % sier at de følger opp de sosiale kravene de har stilt i konkurransen.

Skriv ut artikkelen

En eksplosiv økning i antall kommuner i Sverige som stiller sosiale krav ved anbudskonkurranser. Det viser en fersk undersøkelse. I dag stiller 95 % av kommunene slike krav, mot knapt 52 % i 2006. 

Det er avisen Kommunalarbetaren som står bak undersøkelsen. Svarfrekvensen var 76 prosent, det vil si at 220 av Sveriges 290 kommuner besvarte undersøkelsen. Godt over halvparten av de kommunene som har svart, har anskaffet tjenesteoppdrag, som f.eks. helse og omsorg, rengjøring, vaktmestertjenester og kjøkkenvirksomhet.

I undersøkelsen defineres det å stille sosiale krav ved anskaffelser at man f.eks. i kontrakten krever at leverandøren lover jobb eller praksisplass for langtidsarbeidsløse og/eller funksjonshemmede. Det kan også gjelde at foretaket lover å ha kontroll på eventuelle underentreprenører.

95 prosent med sosiale krav

Svarene i undersøkelsen viser at 95 % stiller en eller annen form for sosiale krav i sine konkurransegrunnlag. I 2006 ble samme spørsmål stilt til kommune–Sverige, også av Kommunalarbetaren. Da var også fylkeskommunene (landstingene) med. Resultatet da var at knapt hver fjerde kommune/landsting stilte slike krav.

Et annet spørsmål i årets undersøkelse var om kommunene stilte krav om vilkår som kunne line krav i en kollektiv–/tariffavtale til den som får kontrakt i en anbudskonkurranse. 63 % av de kommunene som svarte, sier de krever slike vilkår. For ti år siden var det 52 % som stilte slike krav, ingen stor fremgang siden 2006 med andre ord.

Oppfølgingen – noe uklart …

Mer enn hver tredje kommune blant dem som stiller slike krav det er spurt om i undersøkelsen, sier at de ikke helt vet hvorledes og om de følger opp om kravene etterleves. Hver tiende kommune svarer at de ikke følger opp i det hele tatt. Om lag 53 % sier at de følger opp, men etter svarene å dømme er det hos halvparten av disse noe uklart hvordan denne oppfølgingen foregår.

Av de som svarer konkret hvordan de gjør oppfølgingen er det vanligste svaret stikkprøver etterfulgt av årlige møter/undersøkelser og kontroller av lønnsnivå via Skatteverket.

Bli den første til å kommentere på "Eksplosiv økning i svenske kommuner som stiller sosiale krav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.