En leverandør kan være så mangt, men må være den som leverer tilbudet

Anbud365: En leverandør kan være så mangt, men må være den som leverer tilbudetHögsta förvaltningsdomstolen klargjør hva som er en «leverandør» generelt og hva som er en «leverandør» i en konkret konkurranse.

Skriv ut artikkelen

Begrepet «leverandør» – økonomisk aktør – tolkes svært vidt, men det er den som leverer tilbud, som er den faktiske leverandøren – ikke den man leverer tilbud på vegne av. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige fast i en dom. Et trossamfunn hadde i en konkurranse levert tilbud, men gjort det klart at det ikke var trossamfunnet, men en organisatorisk enhet internt som skulle være leverandør. Den går ikke, konkluderte domstolen.

Saken i Högsta förvaltningsdomstolen tok sitt utgangspunkt i en rammeavtale-anskaffelse som Arbetsförmidlingen gjennomførte. Det var en reservert anskaffelse rettet mot vernede verksteder og sosiale foretak.

Et registrert trossamfunn leverte tilbud i konkurransen og gjorde samtidig oppmerksom på at det ikke var trossamfunnet, men en selvstendig organisatorisk enhet i trossamfunnet som skulle delta i anskaffelsen. Oppdragsgiveren mente imidlertid at det måtte være trossamfunnets samlede virksomhet som skulle delta i konkurransen og oppfylle kravene, ikke bare den navngitte, organisatoriske enheten.

Vid tolkning av «leverandør»

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterte først at EU-direktivene og praksis i EU-domstolen indikerer en vid tolkning av begrepet økonomisk aktør, eller leverandør. Som følge av det må begrepet gis samme vide tolkning i svensk lovgivning. Med andre ord er det intet som hindrer en organisatorisk enhet i en juridisk person i å levere tilbud – den er altså en leverandør i anskaffelsesregelverkets mening.

Dessuten må en oppdragsgiver utforme bl.a. kvalifiseringskrav som er slike at alle leverandører, uansett organisasjonsform, har mulighet til å levere tilbud på like vilkår. Sett på den bakgrunn gir det ikke, ifølge domstolen, mening i en bestemt konkurranse å se en annen enn den som faktisk er kommet med tilbudet, som leverandør. I anbudskonkurransen som saken gjelder, betyr det at det er trossamfunnet, ikke den organisatoriske enhet som er leverandør i konkurransen.

Er tilbyderen kvalifisert?

Endelig tok domstolen stilling til om trossamfunnet etter dette kan være kvalifisert, dvs. å være en virksomhet som den reserverte konkurransen retter seg mot. I konkurransen var kravet at tilbyderen skulle være en vernet bedrift eller et sosialt foretak. I tillegg måtte leverandøren ha en tilstrekkelig høy sysselsettingsgrad når det gjelder personer med funksjonsnedsettelser eller personer som har vanskelig med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast at det ikke er redegjort for om trossamfunnet oppfyller disse kravene, og således gir domstolen Arbetsförmidlingen rett i å avvise trossamfunnet fra å delta i konkurransen.

Bli den første til å kommentere på "En leverandør kan være så mangt, men må være den som leverer tilbudet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.