Europamester Malmö kutter årlig 170 000 kilo CO2-utslipp etter møbelkjøp

Anbud365: Europamester Malmö kutter årlig 170 000 kilo CO2-utslipp etter møbelkjøpFor hver kvadratmeter gjenbrukt aluminium i en skilt-avtale sparer Malmö kommune utslipp i størrelsesorden 56 kilo CO2. På bildet kommunestyresalen i Malmö.

Skriv ut artikkelen

«Europamesteren» i sirkulære, offentlige anskaffelser, Malmö, vant etter å ha gjort en kontormøbel-avtale som årlig kutter utslipp med 170 000 CO2. Det gjelder kontormøbler til bruk i kommunens rådhus. Også en sirkulær skilt-avtale er signert, og for hver kvadratmeter gjenbrukt aluminium spares her utslipp i størrelsesorden 56 kilo CO2. Mesterskapet som Malmö vant, gjennomføres årlig av det internasjonale nettverket ICLEI.

ICLEI er et internasjonalt nettverk for lokale og regionale myndigheter – med vekt på bærekraft. Også norske kommuner er med i nettverket: Arendal, Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo og Stavanger, samt KS.

Årlig står ICLEI bak “Procura+Award”, et slags europamesterskap i offentlige anskaffelser. Det er flere grener, eller kategorier, i år for første gang «årets sirkulære anskaffelse», der Malmö dro avgårde med seieren.

I de siste årene har denne svenske kommunen engasjert seg sterkt når det gjelder å teste ut sirkulære anskaffelser. Prisen fikk de for en “pilot” der poenget var “ikke-nye kontormøbler” til byens rådhus. Denne anskaffelsen var en del av det EU-finansierte Circular PP-prosjektet, som har som mål å bruke offentlige anskaffelser i Østersjø-regionen som katalysator for overgangen til en sirkulær økonomi.

Sirkulær skilt-anskaffelse

Etter at denne anskaffelsen var vel i havn, har kommunen benyttet samme tilnærming ved anskaffelse av ulike skilter – både veiskilter og slike som hjelper folk å finne frem. Målet er å gjenbruke disse skiltene så langt det lar seg gjøre. Hvis det ikke er mulig, heter det på ICLEIs nettside, sendes de tilbake til leverandøren for redesign. Siste utvei er resirkulering. For hver kvadratmeter gjenbrukt aluminium spares utslipp i størrelsesorden 56 kilo CO2.

Når det gjelder møbelanskaffelsen til rådhuset, hadde den en verdi av fire mill svenske kroner. Malmö gjorde avtale med fire leverandører. Avtalen gjør det enkelt for medarbeiderne å kjøpe brukte møbler, samt å leie, reparerer, oppdatere og designe om møblene. Det er også mulig å selge møbler tilbake til leverandøren, som i sin tur kan kjøpes av andre organisasjoner, skriver kommunen på sine nettsider. Der konstateres det også at avtalen benyttes flittig.

Sparer 170 000 kilo CO2-årlig

Malmö stad har, takket være denne møbelavtalen, spart 170 000 kilo CO2-utslipp pr. år. Det tilsvarer 60 flyreiser tur-retur Thailand. En av erfaringen er at heve- og senkbare skrivebord er en av de produktene det går an å spare mest kulldioksyd-utslipp på ved å beholde og oppdatere.

Kommunen erkjenner at det er forbedringsområder, f.eks. å oppdatere eksisterende møbler ved å bytte tøytrekk eller polstring. En kontorstol kan holde i ti år til om patronen i mekanikken byttes ut, men ofte byttes disse stolene ut på grunn av skjønnhetsdefekter eller andre mindre skader, heter det.

I Sverige produseres det møbler årlig for om lag 23 mrd, nær en fjerdedel er kontormøbler. Mange av disse risikerer å bli kastet når de ikke lenger passer organisasjonens krav, konstaterer Malmö kommune på nettsiden sin.

Bli den første til å kommentere på "Europamester Malmö kutter årlig 170 000 kilo CO2-utslipp etter møbelkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.