Fem SMB-krav til offentlige anskaffelser inn i svensk valgkamp

Anbud365: Fem SMB-krav til offentlige anskaffelser inn i svensk valgkampGjenvalgt leder i Företagarnas riksstyre, Fabian Bengtsson, kan legge frem en 109 punkts valgplattform ved årets svenske valg (foto: Anders Ristenstrand).

Skriv ut artikkelen

Fem krav om små og mellomstore leverandørers deltakelse i offentlige anskaffelser kastes inn i den svenske valgkampen. Det er Sverige største næringslivsforening, Företagarna, som har de fem med blant de i alt 109 kravene de har listet opp i sin valgplattform for i år. En bekymring er også med: Offentlige anskaffelser er i de senere år blitt politisert og det skaper i seg selv utfordringer for SMB-ene.

Næringslivsforeningen Företagarna sikter seg først og fremst mot små og mellomstore virksomheter og har om lag 60 000 medlemmer. 11. september er det valgt i Sverige og i den forbindelse har foreningen laget en valgplattform med 109 forslag til et konkurransekraftig næringslivsklima, som foreningen kaller det.

Blant de 109 er det fem krav som gjelder offentlige anskaffelser:

  • Styrk forutsetningene for små og mellomstore foretaks deltakelse i offentlige anskaffelser.

Foreningen minner om at SMB-ene utgjør 99,9% av alle foretak i landet, og at det må legges til rette slik at også de kan få offentlige kontrakter.  I den senere tid, heter det, er offentlige anskaffelse politisert fra kontraktsformålet til å omfatte samfunnspolitiske interesser.  For å bibeholde god konkurranse er det grunnleggende at denne forflytningen skjer i samvirke med næringslivet.

  • Del opp større kontrakter i mindre deler.

Mindre foretak savner mange ganger kapasitet til å delta i store anskaffelser. Ved å dele opp en anskaffelse i flere delområder gis mindre, lokale foretak mulighet til å delta.

  • Still bare relevante krav som er knyttet til kontraktens formål.

Oppdragsgivere må i større grad kople sine krav til kontraktens formål, fremholder Företagarna. Når samfunnsinteressene kommer inn, er det risiko for at små og mellomstore foretaks mulighet for å delta hindres.

  • Legg opp til strategisk bruk av direkteanskaffelser for å styrke det lokale næringslivet.

Ved å styrke direkteanskaffelsene kan oppdragsgivere gi det lokale næringslivet fordeler som ellers ikke er mulig. Mindre kontrakter kan være svært verdifulle for småforetak – og gi grunnlag for vekst.

  • Bli bedre på kontraktsoppfølging.

En aktiv kontraktsoppfølging bidrar til å forsterke forutsetningene for handel med det offentlige. Jo flere krav som stilles i offentlige anskaffelser, desto viktigere er det at disse følges opp for å sikre en sunn konkurranse i markedet. Hvis kontrakten ikke følges opp, er det stor risiko for at useriøse leverandører får feste i handel med det offentlige. Det uthuler tilliten til slik handel og bidrar til at flere foretak velger å avstå fra å levre tilbud, pekes det i Företagarnas valgplattform 2022.

Bli den første til å kommentere på "Fem SMB-krav til offentlige anskaffelser inn i svensk valgkamp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.