Fikk gjennom krav om arbeidsrettslige vilkår i svenske kontrakter

Anbud365: Fikk gjennom krav om arbeidsrettslige vilkår i svenske kontrakterCivilminister Ardalan Shekarabi i Sverige fikk omsider tilslutning til et forslag om arbeidsrettslige vilkår i offentlige kontrakter.

Skriv ut artikkelen

Nå har Sverige fått sine bestemmelser om arbeidsrettslige vilkår i offentlige kontrakter. Det har vært mye støy og motstand underveis, dels politisk i en første omgang i Riksdagen, dels gjennom en hårdnakket motstand fra mektige leverandørorganisasjoner. Vilkårene gjelder lønn, ferie og arbeidstid, og det dreier seg om kontraktsvilkår.

På sitt andre forsøk lyktes civilminister Ardalan Shekarabi å få gjennom et forslag i Riksdagen om såkalte arbeidsrettslige kontraktskrav. Hans første forslag fikk i sin tid et flertall mot seg. Nå var forslaget moderert noe og utviklet i nær kontakt med partier i Riksdagen.

De nye reglene skal tre i kraft 1. juni og Upphandlingsmyndigheten varsler mer informasjon om hva de nye reglene innebærer. Likeledes kommer det råd og veiledning knyttet til slike kontraktsvilkår.

Ferie, lønn og arbeidstid

Vilkårene gjelder lønn, ferie og arbeidstid. Slike skal stilles i anskaffelser dersom det er nødvendig og dersom det går an å stille slike vilkår, heter det. Dette gjelder bare kontrakter med verdi over EU-terskelverdiene. For statlige myndigheter er den endre grensen ca. 1,2 mill. kroner, for kommuner og landsting 1,9 mill. og bygg og anlegg knapt 48 mill., alt i svenske kroner. Av drøyt 18 000 kunngjorte anskaffelser i året, vil nær 7000 bli berørt av de nye bestemmelsene.

Målet er at arbeidstakere som gjennomfører offentlige kontrakter skal ha ordnede arbeidsvilkår. Tanken er at de skal få de samme vilkårene som arbeidsmarkedets parter er blitt enige om i en tariffavtale. Dessuten skal det hindres at konkurransene ikke skal få ulike vilkår gjennom dumping av lønn. Det er ikke lov å stille krav om at leverandøren skal være bundet av en tariffavtale.

ILO-konvensjoner

I tillegg er det slik at dersom ikke svensk rett kan benyttes, skal kontraktsvilkår i bestemte tilfeller kunne stilles med utgangspunkt i ILOs kjernekonvensjoner.

Det dreier seg om såkalte spesielle kontraktsvilkår. Den leverandøren som får kontrakten skal forplikte seg til å oppfylle de arbeidsrettslige vilkårene og forsikre seg om at eventuelle underleverandører gjør det samme. Vilkårene behøver ikke være oppfylt når leverandøren leverer sitt tilbud, men de skal aksepteres og tre i kraft straks kontraktsperioden begynner å løpe.

Flere måter å vise etterlevelse

En leverandør skal på flere måter kunne vise at de arbeidsrettslige kontraktsvilkårene er oppfylt. Det kan skje gjennom å etterleve de fastsatte vilkårene eller være bundet av den tariffavtalen som vilkårene springer ut fra eller en lokal avtale som bygger på dette.

Svenskt Näringsliv, Sveriges NHO, ser for seg færre tilbydere, flere tolkningstvister, mer byråkrati og «den svenske modellen» i spill. Organisasjonen har forsøkt å stoppe dette lovforslaget, som man mener i særdeleshet vil gjøre det vanskelig for småbedrifter å være med i konkurransene om offentlige kontrakter.

Bli den første til å kommentere på "Fikk gjennom krav om arbeidsrettslige vilkår i svenske kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.