FoU-krav ikke i veien for SMB som vil med i innovasjonspartnerskap

Anbud365: FoU-krav ikke i veien for SMB som vil med i innovasjonspartnerskapUpphandlingsmyndigheten i Sverige har latt utarbeide en rapport om innovasjonspartnerskap. På bildet generaldirektör Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten (foto: CA Studio).

Skriv ut artikkelen

Kravet om separate forsknings- og utviklingsaktiviteter bør ikke stå i veien for små og mellomstore foretak som ønsker å delta i innovasjonspartnerskap. Det fremgår av en fersk svensk, juridisk utredning, der det også rettes søkelyset ved andre sider av slike partnerskap. Det gjelder bl.a. håndtering av immaterielle rettigheter og leverandøren(e)s løsninger, i tillegg til hvilke rettigheter en leverandør har dersom partnerskaps-kontrakten sies opp.

Med det nye regelverket for offentlige anskaffelser kom muligheten for å inngå innovasjonspartnerskap med en eller flere leverandører. Formålet er å fremme innovasjon. Ved inngåelse av slike partnerskap benyttes gjerne anskaffelsesprosedyrer som konkurransepreget dialog eller som for forhandlinger. Svenske Upphandlingsmyndigheten har latt utarbeide en rapport med en rekke juridiske betraktninger om praktiseringen av disse partnerskapene – «Innovationpartnerskap – et nytt förfarande för att fremja innovation och utveckling».

Av regelverket fremgår det at en oppdragsgiver kan inngå innovasjonspartnerskap med en eller flere partnere som gjennomfører separate forsknings- eller utviklingsaktiviteter. Dette kan, fremgår det av den svenske rapporten, bety vanskeligheter for små og mellomstore foretak, f.eks. nystartede og mindre innovasjonsbedrifter med få ansatte der virksomheten er integrert i hverandre.

Begrense risikoen for små og mellomstore

Imidlertid kan den separate forsknings- og utviklingsvirksomheten etableres etter at innovasjonspartnerskapet er inngått, fremholder Advokatfirman Lindahl som står bak rapporten. I tillegg kan oppdragsgiveren begrense risikoen for at små og mellomstore foretak kommer i vanskeligheter eksempelvis gjennom den måten eventuell kompensasjon og risikofordeling struktureres på.

Ved innovasjonspartnerskap kan det dreie seg om immaterielle rettigheter. Her anbefales det i rapporten at reguleringen av slike skjer i anbudsdokumentene. Målet bør være, heter det, å skape en fordeling av rettighetene som fører med seg økonomiske incitamenter og gevinst for både leverandør og oppdragsgiver.

Informasjonshåndtering

Det er også et spørsmål om håndtering av informasjon knyttet til løsningene som kommer som følge av partnerskapet. Oppdragsgiveren må være aktsom slik at andre leverandørers løsninger ikke avsløres uten tillatelse. Ansatte hos oppdragsgiveren som håndterer leverandørens løsninger og øvrige handlinger innenfor rammen av innovasjonspartnerskapet bør være bevisste om hva bestemmelsene om hemmelighold innebærer og hvorledes informasjon skal håndteres.

Dersom en oppdragsgiver velger å avslutte en kontrakt med en leverandør i løpet av partnerskapsperioden, er det ikke mulig å nå fram med en klage som gjelder selve anskaffelsesprosessen, poengteres det i rapporten. Karenstiden er jo forbi. Muligens kan en slik leverandør under visse omstendigheter nå frem med en påstand om at selve kontrakten underveis er såpass endret at det dreier seg om en vesentlig endring. Da kan det dreie seg om en ulovlig direkteanskaffelse og kontrakten skal da erklæres ugyldig.

Krav om erstatning

Leverandøren har anledning til å kreve erstatning av oppdragsgiveren dersom han mener at kontrakten ble avsluttet på feil måte. Det behøver nødvendigvis ikke være at det foreligger noe brudd på kontrakten, men at leverandøren likevel anser seg å ha vært skadelidende som følge av oppdragsgiverens handlemåte.

Bli den første til å kommentere på "FoU-krav ikke i veien for SMB som vil med i innovasjonspartnerskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.