Går i strupen på statlig selskap, hevder det driver med underprising

Anbud365: Går i strupen på statlig selskap, hevder det driver med underprisingAnna-Karin Hatt er adm.dir. i Almega, der Almega Städföretagen er en bransjeorganisasjon. Almega er igjen en del av Svenskt Näringsliv, som er NHOs søsterorganisasjon i Sverige. Almega Städföretagen har gjort en undersøkelse av konkurranseforholdene i renholdsbransjen (foto: Johan Jeppsson).

Skriv ut artikkelen

Den svenske organisasjonen for private renholdsselskaper går i strupen på det statlig eide arbeidsmarkedsselskapet Samhall, som de anklager for å drive usunn konkurranse. I en rapport offentliggjøres en undersøkelse som viser at statsselskapet kaprer fire av ti kontrakter innen renhold. Det kan de få til fordi de driver med underprising, heter det, og slik prissetting bidrar til å sette søkelys på pris, ikke kvalitet.

Det er det statseide aksjeselskapet Samhall som Almega Städföretagen har et horn i siden til. Samhalls hovedoppgave er å skape utviklende jobber til personer med funksjonsnedsetting, og det er Arbetsförmedlingen som avgjør hvem som skal få jobb på Samhall. Almega Städföretagen er arbeidsgiver- og bransjeorganisasjon for ca. 1000 svenske renholdsforetak.

Organisasjonen har undersøkt 1200 offentlige renholdsanskaffelser som er gjennomført i perioden 28. januar 2016 til 1. januar 2019. Det er gjort en spesiell gransking av de nordligste länene, der foretakene også er gruppert etter størrelse. Almega Städföretagens gransking av offentlige anskaffelser av renholdstjenester skal fortsette gjennom hele 2019, heter det.

Usunn konkurranse

Bakgrunnen for undersøkelsen er at organisasjonens medlemmer i mange år har opplevet det som karakteriseres som usunn konkurranse fra det statlige selskapet. Konkurransen har bestått i, ifølge rapporten, i at Samhall har kunnet holde betydelig lavere priser enn konkurrentene. Dette på grunn av at Samhall får bidrag fra den svenske staten i form av en tilfeldig sum penger og at de ikke behøver å gjøre rede for hvorledes pengene blir brukt, ifølge Almega-rapporten.

Gjennom å sammenlikne de fem største renholdsselskapene med Samhall for hele landet kommer det frem at Samhall viner nesten like mange anskaffelser som de fire største selskapene til sammen. Andelen kontrakter som kapres er også høyere for Samhall enn for noen av de andre fire foretakene.

Vinner fire av ti konkurranser

Samhall vinner drøyt fire av ti anbudskonkurranser (41%) de deltar i, mens de øvrige fire har i perioden undersøkelsen omfatter, vunnet 28% av de konkurransene de deltar i. Spesielt høy er andelen kaprede kontrakter i de åtte nordligste länene – 78% i Norrbotten og 71% i Dalarna som de høyeste.
Almega Städföretagen ser alvorlig på dette. At staten, heter det, slår bena under selskap i distriktene, rimer dårlig med visjonen om at hele Sverige skal leve, skriver organisasjonen i sin rapport. Spesielt hardt rammet er de små foretakene. Den underprising som Samhall driver med, gir også et stort søkelys på pris uten hensyn til hvilken kvalitet som leveres.

Bli den første til å kommentere på "Går i strupen på statlig selskap, hevder det driver med underprising"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.