Gevinsttak for private kan ramme titusenvis av eldre og skoleelever i Sverige

Anbud365: Gevinsttak for private kan ramme titusenvis av eldre og skoleelever i SverigeAnna-Karin Hatt, adm. dir. i Almega: - Velferden skal holde høy kvalitet til en god pris, uansett om det er offentlige eller private velferdsaktører som er de ansvarlige (foto: Åsa Ellsäter).

Skriv ut artikkelen

Innføring av gevinsttak for private som utfører velferdstjenester for det offentlige i Sverige, kan ramme titusenvis av eldre, skoleelever og legebesøk. Det fremgår av en fersk svensk rapport. Bare i Skåne kan nær 6000 eldre risikere å miste sitt faste hjemmebesøk eller sin faste omsorgsbolig. Også her hjemme er spørsmålet om innføring av gevinsttak for private utførere på den politiske dagsorden.

Det er interesseorganisasjonen Almega som har latt undersøkelsen gjennomføre. Almega representerer et sekstitalls ulike bransjer i tjenestesektoren, og har om lag 11 000 foretak som medlemmer.

I rapporten «Skåne län – velferdstappet» forsøker Almega å illustrere hva som kan skje dersom forslaget fra utrederen Ilmar Reepalu vinner frem. Repaluu-utredningens forslag går korte trekk ut på å innføre et gevinsttak på velferdsforetak. Maksimalt tillatt gevinst blir sju prosent av den operative kapitalen. I praksis, heter det i rapporten, innebærer forslaget gevinstforbud for mange av de foretakene som i dag er virksomme innenfor helse, skole og omsorg.

Private velferdsutførere

I dag arbeider over 150 000 personer i svenske foretak som utfører velferdstjenester for kommuner og landsting (fylkeskommuner). Samtidig har over 300 000 elever i førskoler, grunnskoler og videregående skoler valgt private alternativ. Det fins i dag knapt 500 private helse- og omsorgssentraler og 58 000 eldre har enten sitt bosted i regi av eller får hjemmehjelp av private velferdsaktører.

I rapporten har Almega valgt å se på konsekvensene av forslaget fra Reepalu-utredningen for Skåne län. De fremgår at det arbeider ca. 17 500 personer i foretak eller stiftelser som kan bli berørt av forslaget om en eventuell gevinstbegrensning. I tillegg kommer et antall personer som arbeider med personlig assistanse.

Usikkerhet for tusenvis

Ca. 44 400 Skåne-elever har valgt friskoler, som kan bli tvunget til å legge ned. Nær 5800 eldre som har valgt sitt bosted eller får hjemmehjelp hos private kan bli tvunget bort fra den omsorgen de har valgt. Det samme, ifølge Almega-rapporten, gjelder knapt 1800 personer som får sin personlige assistanse fra private alternativ.

I tillegg kan 3,5 millioner legebesøk fra private helsesentraler falle bort, slik at brukerne må finne andre alternativer.

Private en viktig ressurs

Anna-Karin Hatt, adm. dir. i Almega, oppfordrer i en kommentar til at fokus i debatten nå må endres: – Velferden skal holde høy kvalitet til en god pris, uansett om det er offentlige eller private velferdsaktører som er de ansvarlige. Kjernen må være å gi mennesker så mye bra velferd som mulig for hver krone og i den sammenheng er de private aktørene en viktig ressurs.

Bli den første til å kommentere på "Gevinsttak for private kan ramme titusenvis av eldre og skoleelever i Sverige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.