Har spart tre kvart milliard på forhandlingssamarbeid

Anbud365: Har spart tre kvart milliard på forhandlingssamarbeidSveriges Kommuner och Landsting (SKL) understreker at regjeringen nå må ta hensyn til de oppnådde fordelene i den varslede utredningen om prissetting av legemidler.

Skriv ut artikkelen

Et samarbeid der de svenske fylkeskommunene (landstingene) samarbeider om forhandlinger med legemiddelselskapene kaster av seg. Utregninger viser at modellen har ført til en besparelse så langt på nær en kvart milliard.

Landstingene har en samarbeidsmodell som bl.a. regulerer felles opptreden i forhandlinger med legemiddelselskapene. Dette samarbeidet ble etablert i 2015. For flere av legemidlenes vedkommende har landstingene også samarbeid med Tandvårds– och läkemedelsförmånsverket (TLV) og berørte legemiddelforetak. Samarbeidet omfatter produkter der TLV, som er en statlig myndighet, har fattet forhåndsbeslutning om proriterte legemidler.

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har med utgangspunkt i en summering av avtaler som gjelder enkelte nye legemidler funnet ut at Sverige sparer en kvart milliard kroner gjennom samarbeidsmodellen til landstingene. I tillegg får man en mer lik bruk og fordeling av legemidler i landet.

Nye legemidler

Gjennom samarbeidet er det nylig gjort avtaler som bl.a. betyr at legemidler mot prostatakreft kan inkluderes i det statlige prioriteringssystemet. Det var tidligere ikke mulig. For et nytt hepatitt–C–legemiddel gjelder at samarbeidet bl.a. har sørget for å redusere forskjeller i kostander som følge av hvor lang behandlingstid pasientene trenger.

Fra SKLs side blir det understreket at regjeringen nå må ta hensyn til de oppnådde fordelene i den varslede utredningen om prissetting av legemidler. Landstingene trenger, heter det, sterkere muligheter til å påvirke vilkår og prissetting, ellers risikerer det konstruktive samarbeidet som er etablert, å bli negativt påvirket. Konsekvensen kan bli svekkede forutsetninger for pasienter, legemiddelforetak og de som finansierer legemidlene.

Trepartssamarbeidet kom til 1. juni 2015. En arbeidsgruppe forberedte samarbeidet, som førte fram til en avtale der legemiddelforetaket og landstinget deler risikoen for at legemidlet ikke har effekt, samt behandlingskostnadene ved lengre tids behandling.

Bli den første til å kommentere på "Har spart tre kvart milliard på forhandlingssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.