Her går en grense mellom valgfrihetsregler og anskaffelsesregler

Anbud365: Her går en grense mellom valgfrihetsregler og anskaffelsesreglerDet er viktig at oppdragsgiveren forbereder og planlegger for en situasjon der brukeren ikke kan eller vil velge. Det må, etter loven, finnes et ikke-valgsalternativ, skriver Konkurrensverket i en høringsuttalelse. På bildet generaldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Hvem som velger utfører i et valgfrihetssystem, avgjør hva slags regelverks om skal gjelde for valg av tjenesteleverandører. Er det brukeren selv, følges spillereglene i valgfrihetsloven, er det oppdragsgiveren skal anskaffelsesreglene følges. Det fastslår Konkurrensverket i en høringsuttalelse, der forslag til et nærhetsprinsipp skal gjelde for dem som ikke selv vil eller kan velge.

Konkurrensverket har avgitt en høringsuttalelse til «Digifysiskt vårdval – Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet (SOU 2019:42)».  I denne utredningen tas det til orde for at det skal etableres et såkalt ikke-valgsalternativ innenfor fritt brukervalg-ordningen før den som ikke vil eller kan velge, og at dette alternativet skal baseres på et geografisk nærhetsprinsipp.

Et avgjørende skille mellom et valgfrihetssystem etter LOV (Lagen om valfrihetssystem) og en situasjon som omfattes av anskaffelseslovgivningen er den offentlige oppdragsgivers valg av leverandør, heter det. I et valgfrihetssystem får den offentlige oppdragsgiveren ikke velge leverandør, det er brukeren som skal velge. Ettersom nærhetsprinsippet innebærer at oppdragsgiver bestemmer hvilke kriterier som skal gjelde for en helsesentral få kontrakt eller ei, må således anskaffelsesreglene legges til grunn.

Avviser forslag

Konkurrensverket avviser derfor forslaget om at nærhetsprinsippet skal utgjøre ikke- valgsalternativet. I stedet kan egenregi eller en leverandør valgt etter en separat anskaffelse, benyttes. Dermed unngår man å måtte la anskaffelsesreglene gjelde innenfor et valgfrihetssystem. Hvis oppdragsgiver gjør valget, kan det skapes en situasjon i valgfrihetssystemet der anskaffelsesreglene skal gjelde for valg av leverandør.

Imidlertid understreker Konkurrensverket at regionene gjennom tydelig informasjon bør virke for at alle pasientene i så stor grad som mulig gjør aktive valg av utfører selv. At pasientene gjør aktive valg selv, er en viktig forutsetning for en fungerende konkurranse innenfor et valgfrihetssystem, skriver de svenske konkurransemyndighetene.

Publisert synspunkter

Konkurrensverket har for øvrig nylig publisert en samling synspunkter knyttet til hva som skal gjelde ved utfører- valg i valgfrihetssystemer. Bakgrunnen er de nyeste anskaffelsesreglene og EU-domstolens dommer de seneste årene om spørsmål som tar oppå nær anskaffelsesreglene skal gjelde. Temaet har vært på dagsordenen lenge, fremhever Konkurrensverket.

Det er viktig at oppdragsgiveren forbereder og planlegger for en situasjon der brukeren ikke kan eller vil velge. Det må, etter loven, finnes et ikke-valgsalternativ. I forarbeidene til loven heter det at nærhetsprinsippet og «tur og orden»-prinsippet kan gjelde, sammen med egenregi og leverandører valgt etter vanlig anskaffelsesprosess. Men, fremholder Konkurrensverket, forarbeidene har tapt seg i relevans som følge av senere rettspraksis fra EU-domstolen.

Bli den første til å kommentere på "Her går en grense mellom valgfrihetsregler og anskaffelsesregler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.