Hevder julebord-kjøp var ulovlig direkteanskaffelse – krever gebyrstraff

Anbud365: Hevder julebord-kjøp var ulovlig direkteanskaffelse – krever gebyrstraffKonkurrensverket trekker Stockholms universitet for retten ifm en direkteanskaffelse av julebord i 2018. På bildet rektor ved Stockholms universitet, Astrid Söderbergh Widding (foto: Anna-Karin Landin/Stockholms universitet).

Skriv ut artikkelen

Julebord ville personalet ved Stockholms universitet ganske sikkert ha også i 2018. Men noen gyldig rammeavtale med aktuelle restaurant – tjenesteleverandører – for formålet hadde universitetet ikke. Innkjøpsseksjonen løste imidlertid problem. Bestill, der dere ønsker! Men så fant Konkurrensverket ut hva som hadde skjedde. Og nå venter en anbefaling til domstolen om å slå fast at her har det vært en ulovlig direkteanskaffelse og at det bør koste universitetet 160 000 kroner i straff.

Våren 2018 gjorde Stockholms universitet en anskaffelse av rammeavtale for julebord. Det kom klage inn for domstolen, og i oktober 2018 bestemte universitet seg for å avbryte anskaffelsen på grunn av uklarheter i konkurransegrunnlaget. En måneds tid senere bestemte förvaltningsrätten seg for å avskrive klagen.

Konsekvensen at Stockholms universitet kort tid før julebordsesongen i fjor, sto uten avtale som omfattet bestillinger. Akkurat det løste seg ved at innkjøpsseksjonen gikk ut med informasjon om at universitetets ulike virksomheter kunne bestille julebord direkte fra ønske restaurant – i stedet for å vente på en rammeavtale.

72 fakturaer

Virksomheten fulgte opp, og så fikk Konkurrensverket rede på hva som hadde foregått. De fant 72 fakturaer. Disse anskaffelsene er ikke gjort hos leverandører som universitetet har hatt gyldig avtale med, konstaterer konkurransemyndighetene i sin søknad til domstolen om å ilegge universitetet straffegebyr for denne ulovlige direkteanskaffelsen.

Konkurrensverket mener det dreier seg om kjøp av såkalte restauranttjenester. Den samlede verdien av anskaffelsen var summen av fakturaene, drøyt 2,1 mill, i det alle ble ansett for å dreie seg om samme type tjeneste. Denne verdien er høyere enn hva som er tillatt etter svensk lov å anskaffe uten kunngjøring.

Ikke grunn for unntak

Universitetet har, ifølge Konkurrensverket ikke fremlagt noen grunn for at unntak fra regelverket skulle gjelde i saken. Ingen omstendigheter som medfører unntak, er til stede, slår Konkurrensverket selv fast.

Etter svensk lov kan ikke et overtredelsesgebyr være større enn 10% av kontraktens verdi – i dette tilfellet høyst 216 605 kroner. Konkurrensverket setter det til 160 000 kroner i sin anbefaling til domstolen om å ilegge universitetet en slik straff.

Bli den første til å kommentere på "Hevder julebord-kjøp var ulovlig direkteanskaffelse – krever gebyrstraff"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.